Szomszédok – megoldási javaslatok válságkezelésre Maliban

Mali, Mauritánia – Algéria, Niger és Mauritánia külügyminisztere Mauritánia fővárosában tanácskozott a hétvégén, Mali képviselőjét nem hívták meg. Az MNLA nemrég kikiáltotta Észak-Mali függetlenségét Azawad néven. Ezt senki sem fogadja el.
Algéria megítélése szerint a tuareg fegyveresek mozgalmával, az MNLA – val lehet és kell is tárgyalni annál ellenére, hogy a függetlenség követelése elfogadhatatlan. Niger szerint minden fegyveres csoport ellenfél és ki kell söpörni a terrorizmust egyszer s mindenkorra Észak-Maliból. E célból közös fegyveres erőt kell létrehozni. Végül a három ország Algéria álláspontját fogadta el és azt javasolta az új mali kormányzatnak, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az MNLA – val.
„Az MNLA túl van reprezentálva a médiában, a helyszínen egyáltalán nincs olyan nagy befolyása”- állapította meg az arab kisebbség egyik vezetője Timbuktuban. A várost jelen pillanatban az Ansar Dine nevű tuareg fegyveres szervezet ellenőrzi. Ennek jó kapcsolatai vannak az AQIM – mal, de nem szakította meg teljesen kapcsolatát az MNLA – val, amely elfoglalta Timbuktu repülőterét. A városban új fegyveres szervezet jelezte közben a megalakulását: ez a Front de liberation nationale de l’Azawad, vagyis FLNA.  Saját bevallása szerint 500 fegyverese van, vezetője a mali hadsereg egyik dezertált alezredese. Politikai irányítójuk az arab kisebbség egyik vezetője Timbuktuban. A szervezet az MNLA – val ellentétben nem törekszik a függetlenségre. Kizárólag arabokból áll, de ezek mind Timbuktu polgárai és nem külföldiek, mint az AQIM harcosainak jó része. Világi mozgalomnak nevezik magukat, vagyis nem törekszenek a saria bevezetésére.
Közben az afrikai államok közös fegyveres erőt szerveznek, amely megtisztítaná Észak-Malit a fegyveres iszlamistáktól, akik ott a sariat akarják bevezetni. Ezenkívül minden bizonnyal terrorista központ is létrejönne, amely Afrika egész nyugati részén akciókat hajthatna végre a keresztény kisebbségek és a Nyugattal együttműködő „hitetlen” kormányok ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez