Az ellenségem ellensége – Boko Haram harcosok Észak-Maliban

Nigéria, Mali – Az RFI tudósítója szerint több száz Boko Haram harcos küzd a helyi iszlamista milíciák oldalán  Gao városában és másutt is. A nigériai és nigeri harcosok az AQIM kiképző központjaiban szereztek katonai ismereteket valahol a Szaharában.

 

 Az al Kaida észak afrikai szárnyának és a Boko Haramnak a szoros kapcsolatát nemrég megerősítette a nigériai hírszerzés is.

 

A feketebőrű harcosok a tuaregek oldalán küzdöttek a szintén feketebőrű mali hadsereg ellen. A vallási fanatizmus köti őket össze az Ansar Dine tuareg szervezettel, amely iszlám államot szeretne teremteni Azawad, vagyis Észak Mali területén. A Boko Haram fegyveresei állítólag már az algériai konzulátus elleni támadásban is részt vettek és brutalitásukkal tűntek ki.Timbuktuban a helyi arabok fegyveres milíciát alakítottak, hogy megvédjék magukat „a fanatikus fekete” harcosoktól.
Franciaország és az Egyesült Államok arra buzdítja a nyugat-afrikai országokat, hogy küldjenek katonákat a szélsőséges iszlamista terrorszervezetek felszámolására Észak Maliba. Algéria viszont az MNLA tuareg lázadó szervezetet és a helyi arabokat szeretné szembeállítani a fanatikus iszlám harcosokkal, vagyis a törzsi, származási ellentétekre játszik. Mindeközben nem történik semmi, és a Boko Haram, az AQIM és az Ansar Dine szép csendesen átveszi a hatalmat Mali északi részén, és áthelyezik kiképző táborait a Szaharából  Azawad területére, ahogy a lázadók Észak-Malit nevezik.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez