Kenyai kapcsolat a londoni metrórobbantás ügyében

Kenya, London – A Kenyában bíróság előtt álló brit terrorista kapcsolatban állt a 2005-ös londoni metrómerénylet résztvevőivel. Ez derült ki Jermaine Grant tárgyalásán, amely meglehetősen zavaros körülmények között zajlik, mert menetközben kiderült, hogy a vizsgálati dosszié nem teljes, több dokumentum hiányzik belőle.

A 29 éves brit állampolgárt azzal vádolják, hogy három kenyai társával együtt bombamerényletet készítettek elő Kenyában polgári célpontok ellen a szomáliai al Shabab megbízásából. A három vádlott közül az egyik Grant felesége. Mindegyik vádlott tagadja bűnösségét.

 Grant házában olyan anyagokat találtak, melyek alkalmasak bombakészítésre: hidrogénperoxidot, ammóniumnitrátot, elemeket és elektromos kapcsolókat. De ki pénzelte mindezt? Az ügyész korábban azt állította, hogy az al Shabab terrorista mozgalom, amely korábban már kiszabadította Grantet a börtönből. Most ezt kiegészítette azzal, hogy a pénz egy olyan iszlamista aktivistán keresztül jött, aki részese volt a londoni metrómerényletnek. 2005. július hetedikén egy fanatikus iszlamista merénylő felrobbantotta magát a londoni metróban, 26- an meghaltak. Több társa hasonlóan öngyilkos merényletet követett el. A metrómerénylő özvegye elkerülte a letartóztatást, de nemzetközi körözés van ellene érvényben. A kenyai ügyész most azt állította, hogy ez az özvegy pénzelte volna Grantet, aki az al Shabab aktivistája volt. A körözött özveggyel állítólag szerelmi viszonyt is folytatott Grant.

Az új vádak kapcsán kiderült, hogy a vizsgálati dosszié nem teljes. Az ügyészség időt kért, hogy rendezhesse sorait. Ennek következtében a Grant elleni pert felfüggesztették, és nagy valószínűség szerint csak három hónap múlva kezdődik újra Kenyában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez