Nemzeti egységre szólított fel televíziós beszédében Mali Párizsból hazatért (megvert) elnöke

Mali, Bamakó – Dioncounda Traoré első televíziós beszédében bejelentette, hogy két alelnököt nevez ki. Az egyik katona lesz, a másik pedig civil. Neveket nem mondott. Közölte azt is, hogy nemzeti egységkormányt kíván alakítani. A jelenlegi kormányfő bejelentette, hogy ő bizony nem mond le.

Mali ideiglenes elnöke Párizsban gyógykezeltette magát, miután májusban a saját irodájában agyba-főbe verték. Maliban márciusban katonai puccs volt. Ezt kihasználva az iszlamista milíciák elfoglalták az ország északi részét.

Traoré elnök elmondta, hogy különleges bizottságot hoz létre arra, hogy tárgyaljon az északi iszlamista milíciákkal. Egy másik ilyen bizottságnak újra kell szerveznie a hadsereget. Enélkül ugyanis senki sem veszi komolyan a bamakói kormányt.

A nyugat-afrikai államok szervezete katonai segítséget ígért az iszlamista fegyveresek elleni harcban. Kezdetben 3000 katonát küldenének erre a célra. Ehhez viszont az kellene, hogy a bamakói kormány elszánja magát a katonai akcióra. Traoré elnök első hazai televíziós beszéde inkább azt sugallta, hogy tárgyalni szeretnének az iszlamista milíciákkal, nem pedig harcolni velük. Ez megalkuvásnak tűnik, de lehet, hogy csak a katonai erőviszonyok reális értékelése Maliban.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez