Ébresztő!!! – zenélő útburkolati jelekkel az elalvás ellen Marokkóban

Marokkó, Rabat – Zenélő sávelválasztókkal festik fel az autósztrádákat. A különleges útburkolati jel a leállósáv megkülönböztetésére szolgál.

A különleges felfestés arra szolgál, hogy figyelmeztesse az autóst, ha a leállósávba hajt. A hanghatást az egymást követő domborulatok okozzák, amikor az abroncs átfut rajtuk. A marokkói közlekedésbiztonsági szakemberek azt várják, hogy csökkenni fog az elalvásos balesetek száma. A statisztikák szerint minden tizedik sztráda balesetet az elalvó sofőrök okozzák.

Az utóbbi időben jelentősen javult a közlekedési morál a királyságban. Egy év alatt 22 százalékkal csökkent a személyi sérüléses balesetek száma az autópályákon. Az elmúlt négy évet vizsgálva pedig több mint a negyedével lett kevesebb az ilyen balesetek száma.

Az „zenélő” útburkolati jelek mellett bővítik az automata traffipax rendszert is, az év végéig ezerre növelik a sebességmérők számát.Marokkóban 2015-re minden négyszázezer lakosánál nagyobb várost sztráda köt majd össze, a teljes hálózat így 1800 kilométerre bővül.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez