„Bíráltam, de megölésére nem bujtogattam”- sajtóvádak Egyiptomban

Egyiptom, Kairó- Politikai ügynek tartja az ellene felhozott vádakat egy egyiptomi tv-s műsorkészítő. Tafik Okasát, az Al-Faraeen csatorna vezetőjét azért citálták bíróság elé, mert vádlói szerint műsoraiban az elnök meggyilkolására uszított.

 

 A feljelentést azonban nem az állítólag meggyilkoltatni akart államfő tette, ezt a védelem többször is kifogásolta a tárgyalás során. A vádlott pedig azt hangoztatta, szó sincs arról, hogy Morszi elnök megölésére szólított fel, nem tett mást, csak bírálta az államfő politikáját. Az újságíró azt is kifejtette, hogy véleménye szerint a Muzulmán Testvériség „bosszújáról” van szó. Az egyiptomi választások győzteseként megerősödött szervezet ugyanis nehezen viseli azt, hogy a tv-csatorna többször is foglalkozott azzal, hogy a Testvériség milyen szerepet játszott a forradalom idején rendőrállomások, bíróságok, börtönök ellen végrehajtott támadásokban. Okasa álláspontja szerint a hatalom el akarja hallgattatni a kritikus hangokat, ezért vonta meg augusztus közepén az Al-Faraeen sugárzási engedélyét.

A hatóságok korábban Iszlam Afifi-t, egy kicsiny lap, az Al-Dustour szerkesztőjét vonták vád alá, azzal, hogy hamis információkat terjesztett és gyűlölködést szított. A két újságírót, egy nemrég kiadott elnöki rendelet értelmében nem lehet ilyen jellegű vádak alapján előzetes letartóztatásba helyezni, de az országot nem hagyhatják el. 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez