Csakis akkor tárgyalunk Mali kormányával, ha az egész országban bevezetik a sariat!

Mali, Bamako –  Ezt közölte a Mujao nevű iszlamista milícia szóvivője válaszul arra, hogy Mali elnöke párbeszédet javasolt az ország északi részét megszállva tartó fegyveres szervezeteknek.

Az Ansar Dine,tuareg iszlamista szervezet is ragaszkodik a sariahoz, az MNLA világi tuareg szervezet üdvözli a párbeszédet , de közölte: nem ül egy asztalhoz a fanatikus szervezetekkel.
  Mali északi részén az iszlamista milíciák minden stratégiai fontosságú pontot elfoglaltak, és a nagyvárosokban meghatározó szerepet játszanak. Bevezették a sariat. Mohamed próféta szigorú törvényei szerint több nyilvános büntetést hajtottak már végre és a helyi lakosságot kényszerítették arra, hogy végignézze azt. Egész Malira sőt, egész Északnyugat-Afrikára szeretnék kiterjeszteni a sariat.
  Az MNLA világi tuareg szervezet, amely Azawad függetlenségéért harcol. Jó kapcsolatai vannak Franciaországgal. Kezdetben fontos szerepet játszott Észak-Maliban- ennek Azawad a neve tuareg nyelven- ám később az iszlamista milíciák kiszorították a nagyvárosokból. Az iszlamista milíciáknak sokkal több az emberük és a fegyverük, a pénzről már nem is beszélve. A pénzszerzés egyik legkézenfekvőbb módja az emberrablás. Most is hat francia túsz van az AQIM fogságában. Az al Kaida észak-afrikai szárnya azzal fenyegetőzik, hogy amennyiben Franciaország részt vesz a harcokban Észak-Maliban, akkor kivégzik a túszokat. A hat francia túsz közül az egyik magyar származású, a Vajdaságban született. Tavaly ősszel fogták el egy társával Mali északi részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez