“A terroristák minden támaszpontját fel akarjuk számolni Maliban!”

Mali, Franciaország – Erről beszélt a francia televízióban Franciaország védelmi minisztere. Jean Yves Le Drian elmondta, hogy arra törekszenek: teljes mértékben álljon helyre Mali területi egysége és az északi részen ne maradjon egyetlen olyan hely sem, ahol a terroristák újra szervezkedni kezdhetnének.

Korábban Francois Hollande elnök is azt mondta, hogy a katonai akció célja a terroristák teljes kiszorítása Mali területéről.
   Fabius francia külügyminiszter sürgette, hogy az afrikai országok játszanak nagyobb szerepet a harcokban, Maliban. Franciaország 2000 katonát küldött  eddig a hadszíntérre és légierejének meghatározó szerepe van abban, hogy Mali hadserege előre tud nyomulni észak felé. A harctéren a helyzet meglehetősen zavaros. Sok helyen gondot okoz az, hogy a lakosság egyik fele rokonszenvez az iszlamista szervezetekkel, így a visszavonuló milíciák néhány katonája átöltözik civilbe és úgy folytatja az ellenállást.
    A nyugat-afrikai országok vezetőinek hétvégi értekezletén újabb ígéretek hangzottak el arról, hogy egyre több afrikai katona érkezik a frontra. Az algériai merényletet követően  (melynek a legfrissebb, de még nem végleges adatok szerint 55 halálos áldozata volt) növekszik az aggodalom a Malival határos afrikai országokban, hogy náluk is hasonló akciókat készít elő az al Kaida. Ezért is támogatják Franciaország katonai akcióját, melynek célja Mali teljes felszabadítása és a terroristák kiűzése annak területéről. Kínos kérdés persze, hogy a fegyveres milíciák hova vonulnak vissza Maliból? Niger elnöke már elrendelte a határ megerősítését, mert attól tart, hogy a Maliból kiszorított iszlamista csoportok Nigerbe teszik át a főhadiszállásukat…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez