Nem nyugszik az ellenzék Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – Az ellenzéki pártok hívei tovább tüntetnek Mohamed Murszi egyiptomi elnök ellen. Egyiptomban hetek óta zavargások dúlnak, amelyeknek több mint 60 halálos áldozatuk van.

 

A politikai pártok döntő többsége elítélte és közös nyilatkozatban utasította el az erőszakos rendbontásokat. Az ifjúsági szervezetek viszont jelezték, hogy további tiltakozó megmozdulások szervezésébe kezdenek. Terveik szerint a pénteki ima utá, a Tahrir téren gyűlnének össze és onnan az elnöki palota felé vonulnának.A szervezők egyébként nem véletlenül választották február 1-jét. Egy éve ezen a napon volt a Port Szaid-i tömegverekedés, amely egy focimeccsen robbant ki. Akkor 74 ember meghalt.

Port Szaidban jelenleg is rendkívül feszült a helyzet, kijárási tilalmat is bevezettek, de az emberek többsége ezt figyelmen kívül hagyta. A mostani zavargásokat azt váltotta ki, hogy az egyiptomi törvényszék 21 helyi személyt ítélt halálra az egy éve történt tömegverekedés miatt. Kairóban is gondok vannak a közbiztonsággal, emberjogi szervezetek szerint egyre több a bűncselekmény, azon belül is a nők elleni erőszak.

A zavargások január 24-én lángoltak fel az országban. Két éve robbant ki ugyanis az „Arab Tavasz” tüntetéssorozat, amely végül Hoszni Mubarak elnök megbuktatásához vezetett. Egyiptom több nagyobb városában is utcára vonultak az emberek, hogy megemlékezzenek a két évvel ezelőtti eseményekről. Sokan a jelenlegi elnököt bírálták, akit azzal vádolnak, hogy elárulta a forradalmat és egy Mubarak rezsimhez hasonló rendszer felépítésén dolgozik. Murszi elnök hívei viszont úgy látják, hogy az ellenzéki pártok utcai zavargásokkal akarják elmozdítani a a hatalomból Egyiptom első demokratikus úton megválasztott elnökét. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez