Az eddigi belügyminiszter, Ali Larayedh lesz Tunézia új kormányfője

Tunézia, Tunisz –  Így döntött a kormányzó Ennahda párt vezérkara, a Sura Tanács. Az Ennahda párt vezetője, Rasid Ganúsi tájékoztatja a döntésről Moncef Marzouki elnököt, aki minden bizonnyal megadja a kormányalakítási megbízást az 57 éves Ali Larayedh-nek.

Az előző miniszterelnök azért mondott le, mert nem tudta kezelni azt a politikai válságot, amely az ellenzék egyik vezérének meggyilkolása után alakult ki Tunéziában. Az ellenzék azzal gyanúsítja az Ennahda pártot, hogy egyes vezetőinek köze lehetett a gyilkosság megszervezéséhez.
 Tunézia két évvel a diktátor, Ben Ali bukása után szinte permanens politikai válságban van. Az Ennahda mérsékelt iszlamista párt, de kapcsolatban áll fanatikus szervezetekkel is. A laikus ellenzék attól tart, hogy az iszlamista pártok ígéreteik ellenére arra törekszenek, hogy bevezessék Mohamed próféta szigorú törvényét, a sariat Tunéziában. Az észak-afrikai arab országok között Tunézia jutott talán a legmesszebb a világi életmód megteremtésében, és ezt a laikus pártok mindenképp meg kívánják védelmezni. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez