A DNS teszt igazolta: Abu Zeid, az al Kaida emírje Maliban, halott!

Mali, Franciaország –  Március elsején jelentette ki büszkén Csád elnöke, hogy katonái Mali északi részén megölték az AQIM helyi vezérét, a 46 éves Abu Zeidet. Párizsban óvatosan fogadták a bejelentést, hiszen az al Kaida észak-afrikai szárnyának legendás parancsnoka titokzatos életet élt.

Nagyon kevesen ismerték igazán az AQIM vezérét, aki birodalmát Mali északi részén építette ki. A szakállas vezér, aki jóval idősebbnek látszott koránál, Algériában született és ott is kezdte pályafutását az iszlamista szervezetekben. Ezért a francia csapatok, amelyek DNS mintát vettek a holttestről, Algériába küldték ellenőrzésre a leletet. Algériában Abu Zeid közeli rokonaitól ugyancsak DNS mintát vettek és ennek alapján Algírban megerősítették: a csádi csapatok valóban az AQIM legendás főnökét ölték meg Mali északi részén.
  Nemrég az AQIM azt közölte, hogy kivégzett egy francia túszt bosszúból azért, amit a franciák és szövetségeseik Maliban műveltek. Lehet, hogy az al Kaida észak-afrikai szárnya így reagált vezérének halálhírére. Abu Zeid szervezte azt a túszejtő akciót, melynek során hét franciát fogtak el Nigerben még 2010-ben.Ezek a túszok az Areva francia társaság munkatársai voltak. Az AQIM nem közülük végzett eggyel, hanem egy olyan francia túszt ölt meg, aki feltevésük szerint a francia titkosszolgálat tagja. Őt egy társával együtt 2011 őszén fogták el Mali északi részén. Társa, Serge Lazarevic magyar származású, a Vajdaságban született. Hírek szerint a francia titkosszolgálat megbízásából jártak Mali északi részén nem sokkal azelőtt, hogy az iszlamista milíciák elfoglalták volna a területet. A francia csapatok és szövetségeseik az idei év elején indítottak offenzívát az iszlamista erők ellen Maliban és ennek során ölték meg az AQIM vezérét, Abu Zeidet Mali északi részén.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez