Frankofon filmhét Romániában- a szervező egy afrikai filmes Burkina Fasoból

Románia, Burkina Faso – Theodore Somda egy éves frankofon ösztöndíjat kapott és ezt Kolozsváron tölti. A magyar kisebbség egyik kulturális vezetőjével, Nagy Boglárkával együtt szervezik a frankofon filmhetet, amely 15 francia nyelvű filmet mutat be a közönségnek. Sok afrikai film is van közöttük.

 A többi között egy dokumentumfilm azt mutatja be, hogy 34 kongói taxisofőr hogy boldogul Romániában. Egy román vállalkozó vette fel őket ám az üzlet nem jól ment, a taxisofőrök nem kaptak fizetést. Ezért beperelték a román vállalkozót. A pert elveszítették és a kongói taxisokat kiutasították Romániából. Ám időközben néhány taxis helyi barátnőre talált és nem akart távozni. Erről szól a film, melyet a frankofon filmhéten mutatnak be Kolozsváron és Bukarestben.

 Theodore Somda elmondta az afp-nek, hogy bőrszíne miatt soha semmilyen problémája nem volt, bár tartott ettől. Hogy reagált a romániai közönség az afrikai filmekre? Főként azokat fogadták érdeklődéssel, melyek a kivándorlás problémájával foglalkoznak. Románia 21 milliós lakosságából kb. 2 millió él és dolgozik külföldön.”A helyiek ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek Nyugat-Európában, mint mi afrikaiak, ezért jól megértik az afrikai filmeket”- vélekedett a Burkina Faso-i filmes, aki frankofon filmhetet szervez Kolozsváron és Bukarestben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez