Elit egységeket vezényeltek Nyugat-Darfurba

A szudáni vezetés elit alakulatokat küldött Nyalában, ahol napok óta komoly harcok dúlnak a helyi biztonsági erők között. A harcok július 3-án robbantak ki, hárman meghaltak és legalább 30-an megsebesültek.

 

Nyala Nyugat-Darfur legnagyobb és legnépesebb városa, a térség közigazgatási központja. A harcok egy hete robbantak ki a városban, miután a biztonsági erők megölték egy helyi alvilági banda tagját, akiről később kiderült, hogy a helyi készenléti rendőrségben (CRP) is szolgált. A városban azóta többször is komoly összecsapásokra került sor a két biztonsági szerv tagjai között. A központi vezetés azt közölte, hogy a városban jelenleg nyugalom van, de bármikor kiújulhatnak a harcok. A katonákat azért küldték a városba, hogy fenntartsák a rendet és biztosítsák a ramadán békéjét, nyugalmát. Egy neve elhallgatását kérő helyi lakos az AFP-nek elmondta, hogy félnek, mert a városban mindenkinek van fegyvere.  A katonák bevonulása után szigorú biztonsági ellenőrzések léptek életbe.  Komoly problémát jelent az is, hogy a városban két napja nincs áram és elegendő üzemanyag, mert a harcokban felrobbant egy benzinkút is.  Az üzletek és boltok is zárva vannak, egyedül a központi piac van nyitva. Az iskolák viszont továbbra is működnek.  

A CRP-ben elsősorban Janjaweedek szolgálnak, akiket a kartúmi vezetés támogatott a darfuri polgárháború idején. A Janjaweedek különös kegyetlenségükkel tűntek ki, komoly részt vállaltak a 2003-as darfuri népirtásból is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez