Megkezdődött a nemzeti párbeszéd Tunéziában

Megkezdődött a nemzeti párbeszéd a tunéziai kormánypárt, az iszlamista en-Nahda (Újjászületés) és az ellenzék között pénteken.

 

A zárt ajtók mögött kezdődött tárgyalás célja egy átmeneti kormány felállítása, új alkotmány elfogadása és az országban hónapok óta tartó politikai válság megoldására hivatott választások megszervezése.

 

A mérsékelt iszlamista en-Nahda vállalta: a kormány három hétig tartó tárgyalás után lemond, hogy szakértői kabinet vezethesse az országot a választásokig. A két fél dönt a választás időpontjáról és választási bizottság összetételéről.

 

Az észak-afrikai országban július óta uralkodik zűrzavar, amióta egy ellenzéki parlamenti képviselő meggyilkolása miatt tömegtüntetések törtek ki, amelyek a térségben példaértékűnek tekintett demokratikus átmenet meghiúsításával fenyegettek.

 

“A válságból kivezető vonat sínen van, úton vagyunk az átmenet lezárása és a választások felé” mondta Rasid Gannúsi, az en-Nahda vezetője újságíróknak.

 

“Ez a válság vége. A nemzetgyűlés tagjai hétfőn visszatérhetnek, és befejezhetik az alkotmánnyal kapcsolatos munkájukat” mondta Ahmed Nedzsib Sebbi ellenzéki vezető.

 

A júliusi merénylet után az ellenzéki képviselők kivonultak az alkotmányozó nemzetgyűlésből, néhány héttel később a testület munkáját felfüggesztették.

 

Elsőként a szakértői kormány miniszterelnökéről tárgyalnak. A legtöbb jelölt közgazdász és volt bankár. Nehezebb lesz dönteni a választások időpontjáról. Az en-Nahda fél év múlva szeretné a választásokat, az ellenzék pedig később, hogy a vezetőinek több ideje legyen a felkészülésre.

 

Az en-Nahda a képviselői helyek 40 százalékát kapta meg a Zin el-Abidine ben Ali elnök megbuktatása után tartott első választásokon, és két kisebb világi párttal alakított kormányt. Kormányzásuk idején a népszerűségük visszaesett, a tunéziaiak a kormány okolják, hogy nem sikerült munkahelyeket teremteniük és kézben tartaniuk az életszínvonalat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez