Választási feszültségek Mozambikban

Utcai összecsapások robbantak ki Mozambik második legnagyobb városában, ahol az egyik ellenzéki párt támogatói tartottak felvonulást. A dél-afrikai országban hamarosan választást tartanak és ezért rendkívül feszült a légkör. Közben a legnagyobb ellenzéki mozgalom bejelentette, hogy nem vesz részt a szavazáson.  

A mostani utcai összecsapások Beirában voltak, amely Mozambik második legfontosabb városa. Az MDM támogatói azért vonultak az utcára, hogy támogatásukat fejezzék ki Daviz Simango politikus iránt, aki az MDM vezetője és egyben Beira főpolgármestere is. Az indulatok azután szabadultak el, miután a Frelimo kormányzópárt gépkocsi konvoja megpróbált áthajtani a tüntetők felvonulásán. Az ellenzéki tábor ezt követően kövekkel dobálta meg a konvojt, majd a tüntetők megtámadták a kormányzópárt helyi székházát és több tucat kocsit is felgyújtottak, köztük Jamie Neto kocsiját is, aki a Frelimo párt helyi jelöltje. A rendőrség nagy erőkkel vonult ki és könnygáz-gránátokat lőtt ki a tüntetőkre és többször is összecsaptak velük. A beirai Központi Kórház szóvivője a Reutersnek azt mondta, hogy a legalább 26 sérültet szállítottak a kórházba. A kormány nem nyilatkozott a történtekről.

Mozambikban egyre feszültebb a helyzet, ahol november 20-án helyhatósági választásokat fognak tartani. A Renamo ellenzéki mozgalom bejelentette, hogy bojkottálni fogja a szavazást. Választási elemzők viszont felhívták a figyelmet arra, hogy a Renamo távolmaradásával az MDM párt nagy meglepetést okozhat, és néhány városban komolyan megszorongathatja az 1975 óta hatalmon lévő Frelimo pártot. Az MDM jelenleg Beirában és Quelimanéban örvend nagy népszerűségnek, de a fővárosban is egyre nagyobb a támogatottsága a pártnak. Az MDM ( Mozambique Democratic Movement) pártot 2009-ben alapította Daviz Simango, miután több társával kiváltak a Renamo mozgalomból. A jelenlegi törvényhozásban az MDM nyolc mandátummal rendelkezik. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez