Mandela búcsúztatása: skizofrén rohama volt az összevissza mutogató jeltolmácsnak?

Saját állítása szerint skizofrén rohama volt annak az értelmetlenül, összevissza mutogató férfinak, aki Nelson Mandela búcsúztatásának keddi közvetítésén jeltolmácsként feltűnt a dél-afrikai közszolgálati televízióban – írta csütörtökön a Johannesburg Star című napilap.

A 34 éves Thamsanqa Jantjie a lapnak azt mondta, hallucinációja volt, és hangokat hallott, miközben jeltolmácsolnia kellett volna, s ezért kezdett összevissza mutogatni. “Semmit sem tehettem. Próbáltam kontrollálni magam, hogy ne látsszon, mi történik velem. Nagyon sajnálom, ilyen az állapotom” – nyilatkozott a férfi. Hozzátette, skizofrénia elleni gyógyszereket szed, és nem érti, mi váltotta ki a rohamot.

Jantjie a Talk Radio 702 rádióban viszont azt mondta, elégedett a keddi búcsúztatáson nyújtott teljesítményével, szavai szerint “a jeltolmácsolás bajnokaként” végezte feladatát. Az AP amerikai hírügynökség által megkérdezett három jeltolmács egybehangzóan azt mondta, hogy a dél-afrikai közszolgálati televízió közvetítésén “jeltolmácsoló” férfi bizonyosan nem a dél-afrikai és nem is az amerikai jelnyelvet használta. A képernyőkön feltűnő férfi “kezei mozogtak, de semmi értelme nem volt annak, amire használta őket” – mondta Bruno Druchen, a Dél-afrikai Siketek Szövetségének országos igazgatója.

Több mint 90 külföldi vezető, az ország politikai vezetése és dél-afrikaiak tízezrei vettek részt kedden Nelson Mandelának, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnökének, a faji megkülönböztetés elleni harc nagy alakjának búcsúztatásán. A kínos eset kissé beárnyékolta az eseményt. A kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) azt közölte, sejtelme sincs, ki lehetett az értelmetlenül mutogató jeltolmács, jóllehet videofelvételek bizonyítják, hogy tavaly ugyanez a férfi az ANC két rendezvényén is jeltolmácsolt Jacob Zuma dél-afrikai államfő mellett.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez