Dél-afrikai kormány: az elnök nem élt vissza közpénzzel birtoka felújításakor

Tisztázta a Dél-afrikai Köztársaság kormánya Jacob Zuma elnököt azon gyanú alól, amely szerint az államfő közpénzekkel élt vissza, amikor különféle tatarozási munkálatokat végeztetett magánbirtokán mintegy 15 millió euró értékben.

 

Thulasi Nxesi közmunkaügyi miniszter csütörtökön ismertette a kormány által elvégzett vizsgálat eredményét, miszerint az építkezések elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy biztosítsák az elnöki birtok legmagasabb szintű védelmét.

 

“Semmilyen közpénzt nem használtak fel arra, hogy az elnök magánbirtokát beépítsék” – hangsúlyozta a miniszter a televízió élő adásában, kétszer is elismételve ezt az állítást. “A biztonságra vonatkozó felújítási munkálatok szükségesek voltak. Minden szuverén kormánynak saját felelőssége, hogy szavatolja az államfő és családja biztonságát. (…) Nem Zuma elnök kérte a biztonsági intézkedéseket, hanem a védelmi minisztérium” – magyarázta a politikus. November végén a The Mail and Guardian című lap az állampolgári jogok biztosának jelentése alapján azt állította, hogy az elnök többek között amfiteátrumot, úszómedencét és fogadószalont építtetett az államtól birtoka biztonsági fejlesztésére kapott összegből. A beszámoló hozzáteszi, hogy Zuma jelentős személyes hasznot húzott az építkezésből, és a költekezésen túl még a parlamentet is félrevezette.

 

A “Fényűzés magas fokon” című jelentés sorra vette a birtok biztonságának javítására tett intézkedéseket is, és “túlzónak” minősítette a két helikopter-leszállópálya, a kórház és az elnököt védő rendőri egységek számára kialakított 20 lakás felépítését. Az ombudsman szerint jobb helyük lett volna egy közeli településen, ahol a tágabb közösség is hasznukat láthatta volna. Emiatt azt javasolta Zuma elnöknek, hogy a költségek egy részét fizesse vissza az államnak. Az ellenzék egy éve folyamatosan ismételgeti, milyen botrányos a pazarlás a tízmilliós lakosú országban, ahol a legtöbben szociális segélyre szorulnak és nyomornegyedekben tengetik életüket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez