13 évvel az Angola Gate után először látogat Párizsba Dos Santos elnök

Hat év börtönre ítéltek két fegyverkereskedőt Franciaországban, mert az angolai polgárháború idején fegyvereket szállítottak Dos Santos elnök kormányának. Angola elnöke emiatt kitiltotta a francia cégeket az országból.

Amerikai nyomásra kapta el a két ismert fegyverkereskedőt a francia rendőrség. Az angolai polgárháborúban ugyanis az USA a kormány ellenfeleit támogatta. Ennek ellenére az ellenzék veszített és letette a fegvert. De Eduardo dos Santos elnök, aki a függetlenség kikiáltása óta Angola államfője, nem könnyen felejt. Ennek a levét pedig a francia cégek isszák meg.

Az újabb perben a fegyverkereskedők büntetését a felére mérsékelték, így a francia Pierre Falcone elhagyhatta a börtönt. Társa, az orosz Arkagyij Gajdamak soha nem is került börtönbe, ugyanis jó érzékkel elkerülte Franciaországot az utóbbi időben.

Amikor múlt decemberben francia-afrikai csúcstalálkozót tartottak az Élysée palotában, Eduardo dos Santos elnök nem jött el! Később a közép-afrikai válság kellős közepén aztán Francois Hollande elnök felemelte a kagylót. Mit kért Eduardo dos Santos elnöktől? Azt, hogy ha már katonákat nem küld Közép-Afrikába, akkor adjon pénzügyi támogatást a szerencsétlen országnak, hiszen az ideiglenes államfő Samba Panza asszony a közszféra béreit sem tudja kifizetni! Angola afrikai viszonylatban gazdag ország, igaz, hogy a hatalmas olajjövedelmeket elég egyenlőtlenül osztják el. Elég annyit megemlíteni, hogy Dos Santos elnök lánya Afrika leggazdagabb üzletasszonya. Vagyonát több mint 1 milliárd dollárra becsülik.

Az angolai elnök belátta: Közép-Afrikának kell a pénz, és ezért gyorssegélyt küldött. Egy füst alatt megállapodtak Francois Hollande elnökkel: végképp eltemetik az Angola gate kínos emlékét. Így aztán áprilisban 13 év után először Párizsba látogat Eduardo dos Santos, aki a függetlenség kikiáltása óta Angola elnöke.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez