Fehéreké a csúcsállások többsége Dél-Afrikában

A vezető pozíciók 62,7 százalékát húsz évvel az apartheid rendszer vége után még mindig fehérek birtokolják a Dél-afrikai Köztársaságban.

A csúcsállásoknak mindössze a 19,8 százalékát töltik be feketék – olvasható az ország kormányának szerdán közzétett jelentésében. A magánszektor vezetői között a fehérek aránya 69,6, a feketéké viszont csak 10,3 százalék. A helyzetértékelés készítői nem vették figyelembe a bőrszínt a külföldi állampolgárok esetében, akik a vezető pozíciók 4,4 százalékát töltik be.

Az adatok annak fényében különösen megdöbbentőek, hogy az európai származásúak a gazdaságilag aktív népességnek mindössze a 10,8 százalékát teszik ki Dél-Afrikában, a feketék ezzel szemben a 75,2 százalékát. A kormány által bevezetett pozitív diszkriminációs intézkedések mindazonáltal bizonyos területeken már meghozták a gyümölcsüket: a közigazgatásban a vezetői pozíciók 69,6 százalékát töltik be feketék, az állami vállalatoknál ez a szám 49,4 százalék.

A munkavállalók 10,6 százalékát kitevő vegyes származásúak a vezetői pozíciók mindössze 5,1 százalékát tudhatják magukénak, az aktív népesség 3,1 százalékát kitevő indiaiak ezzel szemben a “csúcsállások” 8,4 százalékát birtokolják. Származástól függetlenül a legmagasabb posztok 79,4 százalékában férfiak ülnek.

Az összkép kicsit kevésbé kontrasztos, mint területenként lebontva, habár az európai származásúak – és valamelyest az indiaiak – arányukhoz képest még így is jelentősen felülreprezentáltak a vezetői pozíciókban, amelyek 57 százalékát fehérek, 23 százalékát feketék, 10 százalékát indiaiak, 7 százalékát vegyes származásúak, 3 százalékát pedig külföldiek töltik be. “A munkahelyek többsége továbbra is hófehér a csúcs közelében” – sajnálkozott Mildred Oliphant munkaügyi miniszter.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez