Skóciába száműznék Zambia elnökét

Súlyos zavargások törtek  ki a zambiai fővárosban, miután Guy Scott leváltotta a kormányzópárt főtitkárát, akit sokan az egyik legnagyobb esélyesnek tartanak a megüresedett elnöki szék betöltésére.

Több ezer ember vonult az utcára a fővárosban, hogy tiltakozásukat fejezzék ki Guy Scott „átmeneti” elnök ellen, miután menesztette Edgar Lungu főtitkárt, aki egyben az ország védelmi miniszteri posztját is betölti. A tüntetés erőszakos zavargásokba torkollott, miután a biztonsági erők megpróbáltak véget vetni a tiltakozó megmozdulásnak. A rendőrség azt közölte, hogy a tüntetők közül sokan fel voltak fegyverezve. A biztonsági erők először könnygáz-gránátokat vetettek be, majd többször is összecsaptak a tüntetőkkel. Halálos áldozatokról és sérültekről nem érkeztek hírek. A hatóságok azonban jelezték, hogy a tüntetők között sokan egyetemi hallgatók voltak, akik kijelentették, készek további tiltakozó megmozdulásokat szervezni, ha Scott nem vonja vissza a döntését.

Edgar Lungu a nemrég elhunyt Michael Sata elnök jobb kezének számított. A politikus volt Sata helyettese és ő irányította az országot, amikor az elnök külföldre utazott gyógykezelésre. Sokak szerint Lungu a legesélyesebb a megüresedett elnöki székre, ezért sokakat felháborított, amikor Guy Scott indoklás nélkül felmentette őt a kormánypárton belül betöltött tisztsége alól. A tüntetők szerint Scott törvénytelenül mozdította el Lungot a posztjáról, hogy megakadályozza a 90 napon belül esedékes elnökválasztáson való indulását.

Guy Scott a zambiai alkotmány értelmében nem indulhat az elnökválasztáson, mert szülei Skóciában születtek és nem voltak zambiai állampolgárok. Scott azonban gyermekkora óta Zambiában él és Sata elnöksége alatt a háttérben alelnökként tevékenykedett. Scottnak nem volt túl sok szerepe az ország irányításában és főként ceremoniális funkciót töltött be. Az átmeneti elnök elsődleges feladata, hogy 90 napon belül elnökválasztást írjon ki és zökkenőmentesen levezényelje az átmeneti időszakot. A tüntetők közül azonban sokan alkalmatlanak tartják a feladatra és Skóciába száműznék.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez