Engedélyezték egy melegjogi szervezet működését Botswanában

Érvénytelenítette egy botswanai bíróság pénteken az afrikai ország kormányának azt a döntését, amellyel betiltotta egy melegjogi szervezet működését.

 Bár az ügyben eljáró bíró most engedélyezte, hogy a Botswanai Leszbikusok, Melegek és Biszexuálisok (LEGABIBO) nevű csoport bejegyeztethesse magát és kampányt folytathasson a melegellenes törvények ellen, egyúttal megerősítette, hogy a hatályos jogszabályok tiltják a homoszexuális cselekményeket.

“Egy, a miénkhez hasonló demokratikus társadalomban a szólás, a gyülekezés és az egyesülés szabadsága fontos értékek, és ennek megfelelően alkotmányos védelmet élveznek” – hangsúlyozta Terrence Rannoane bíró. “A LEGABIBO bejegyzését elutasító döntés azon a tévhiten alapult, hogy a szervezet tagjai homoszexuális cselekményeket kívánnak folytatni, ami pedig bűntettnek számít” – tette hozzá.

Nemzetközi jogvédő csoportok bírálják Ian Khama botswanai elnök kormányát, amiért melegellenes törvényeket fogadtak el az országban. A hatóságok például – a homoszexuális cselekmények megnövekedett kockázatára hivatkozva – megtiltották, hogy a börtönökben óvszereket osszanak szét a rabok között.

A homofóbia számos afrikai országban jelen van. Nigéria bizonyos részein halálbüntetés is kiróható a homoszexualitás miatt, Burundiban pedig 2009-ben tiltották be az azonos neműek közti kapcsolatot.

A kontinens déli részén fekvő, demokratikusnak tartott Botswana egyike a világ legnagyobb gyémánttermelőinek, és afrikai viszonylatban tehetős országnak számít. A kétmilliós Botswana Afrika egyik legkevésbé korrupt állama, nemzetközi elismerést váltott ki heroikus küzdelme az AIDS-szel szemben, amely a felnőtt korú lakosság harmadát megfertőzte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez