Elnök- és parlamenti választás Namíbiában

Namíbia az első ország Afrikában, ahol a választópolgárok elektronikus úton adhatják le a szavazatukat.

Elkezdődött a szavazás Namíbiában, ahol több mint 1 millió állampolgárnak van választójoga. Országszerte közel négyezer szavazóhelyiséget állítottak fel, ahol a választási bizottság munkatársai ellenőrzik és hitelesítik a szavazókártyákat. A voksolás minden helyszínen kizárólag elektronikus úton, érintőképernyős monitorok segítségével működik. A választási bizottság azt reméli, hogy az elektronikus szavazás bevezetésével 24 órán belül eredményt tudnak hirdetni.

A rendszer ugyanis lehetővé teszi az azonnali összeszámlálást és az eredmények pontos kimutatását. Az elektronikus szavazás bevezetését a választási bizottság korábban azzal indokolta, hogy a rendszerrel lehetetlen érvénytelen szavazatot leadni, ezért minden voks érvényes lesz, és feldolgozásra kerül. A legutóbbi választáson ugyanis 12 ezer érvénytelen szavazt volt, ami már elegendő egy parlamenti képviselő megválasztásához. Az ellenzéki pártok azonban bírálták az új választási rendszer bevezetését, mert szerintük a berendezések megbízhatatlanok.

A mostani választáson 16 pártra és kilenc elnökjelöltre lehet szavazni. A pártok közül az 1990 óta kormányzó SWAPO számít a legesélyesebbnek a végső győzelemre. Az elnökjelöltek közül pedig szintén a SWAPO jelöltjét, Hage Geingobot tartják biztos befutónak. Elemzők jelezték, hogy a kormányzópártnak még mindig jelentős a támogatottsága. Emellett a SWAPO szavazói a legszervezettebbek és legaktívabbak. Az ellenzéki pártok támogatottsága jóval alacsonyabb, és szervezettségük is jóval szerényebb, mint a kormányzópártnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez