Az ENSZ felfüggeszti egymillió zimbabwei élelmiszer-ellátását

Pénzügyi problémákra hivatkozva mintegy egymillió, már korábban is alultápláltságtól szenvedő zimbabwei napi élelmiszeradagjának kiosztását függesztette fel kedden az ENSZ Világélelmezési Programja (PAM).

 
Reméltük, hogy a szezonális segélyeket a következő hónapokban élelmiszerrel és néhány helyen készpénzzel egészíthetjük ki Zimbabwe területén, mivel az ország az éhség időszakának nevezett hónapokba lép – közölte Tomson Phiri, a PAM egyik szóvivője.

“Azonban ebben a hónapban kénytelenek vagyunk felfüggeszteni egymillió kedvezményezett élelmiszeradagját, és a következő hónapokban még további, komolyabb megszorítások várhatóak” – olvasható a szóvivő közleményében.
A kormányzati intézmények és a humanitárius szervezetek becslései szerint Zimbabwe vidéki lakossága mintegy negyedének, azaz legkevesebb 2,2 millió embernek lenne szüksége élelmiszersegélyre a következő aratásig, vagyis idén májusig.

Tavaly kétszeresére nőtt az élelmiszerek ára az országban, emiatt a zimbabweiek jelentős része az éhhalál szélén áll – vélekedik a PAM.

Az ENSZ ügynökségének 80 millió dollárra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően elláthassa az alultápláltsággal küzdő zimbabwei lakosságot az elkövetkező hat hónapban. A PAM eddig csupán 20 millió dollárral rendelkezett, de kötelezettséget vállal a fennmaradó 60 millió dolláros összeg előteremtésére – mondta David Orr, a PAM regionális szóvivője Johannesburgban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez