Több mint kétszáz tüntetőt ítéltek börtönre Egyiptomban

Kétszázhúsz kormányellenes volt tüntetőt – többségében a hadsereg által elmozdított Mohamed Murszi volt államfő, illetve az őt támogató Muzulmán Testvériség híveit – fejenként háromtól hét évig terjedő börtönbüntetésre ítélték kedden három perben Egyiptomban.

Az egyik ügyben 134 embert – köztük egy volt iszlamista parlamenti képviselőt – hároméves börtönre és hétezer dollárnyi (1,5 millió forint) pénzbírságra ítéltek. A másik két ügyben hét évig terjedő börtönbüntetéseket és hasonló összegű pénzbírságokat szabtak ki alexandriai bíróságok a volt tüntetőkre.

Az elítélteket tiltott tüntetésen való részvétellel, a rendfenntartó erők elleni támadással, tiltott gyülekezéssel és erőszakos cselekményekkel vádolták a tavaly augusztusi demonstrációkkal kapcsolatban, amelyek során a Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezet követői az egy hónappal korábban elmozdított Murszi elnök hatalomba való visszatérését követelték. Az augusztusi tüntetéseket a biztonsági erők brutálisan leverték, az erőszakban rengetegen vesztették életüket.

Egyiptomban azóta is rendszeresek a tüntetések, noha a hatóságok betiltották a demonstrációkat, és decemberben terrorista szervezetnek minősítették az exelnököt támogató Muzulmán Testvériséget, Murszi ellen pedig több büntetőeljárást is indítottak.

Egy nappal korábban Kairóban az al-Azhar egyetem 19 diákját ítélték ötéves börtönbüntetésre és tizennégyezer dollárnyi pénzbírságra a tavaly decemberi tiltakozóakciókkal kapcsolatban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez