Afrika legszebb vízesései

A kontinens legszebb vízeséseit mutatjuk be.

Az egész világról vonzzák évtizedek óta a turistákat. Az afrikai tájkép meghatározó jelenségei a vízesések. Van köztük világhírű és kevésbé ismert, titokzatos nevű és természetfölötti hatalommal felruházott.

Tugela-vízesés, Dél-Afrika

A Tugela-vízesés a Drakensberg hegységben található, Kwa Zulu-Natal tartományban. A világ második legmagasabb vízesése, 15 méter széles, 948 méter magas, de a víz megszakítás nélkül csak 411 métert zuhan. A Tugela folyó táplálja és a vízhozama alig éri el az 1 köbmétert.

tugela

Kalandula-vízesés, Angola

kalandula

Afrika második legmagasabb vízesése, ahonnan 105 méter magasságból zúdul le a víz. Korábbi neve Duque de Braganca volt. Angola függetlené vallása után kapta meg a Kalandula nevet. A vízesést az esős évszakban érdemes megtekinteni, ilyenkor a leglátványosabb a lezúduló víz látványa.

Viktória-vízesés, Zambia és Zimbabwe

viktoria

Afrika leghíresebb és egyben a leglátványosabb vízesése, amely Zambia és Zimbabwe határán található. Helyi elnevezése Mosi-oa-Tunya, ami azt jelenti, hogy „mennydörgő gőzölgés” vagy „robajló füst”. A Viktória-vízesés a világ legszélesebb vízzuhataga (1708m). Magassága 61 és 108 méter között van. A felfelé meredő sziklák és a kiemelkedő szigetek öt nagyobb zuhatagra osztják a vízesést: Ördög vízesése, Fő-zuhatag, Lópatkó-zuhatag, Szivárvány-zuhatag és Keleti-zuhatag . A Viktória-vízesés alatt a víz 25-75 méter széles szakadékba jut, innen egy erre merőleges, 65 méter széles és 120 méter hosszú csatornán áramlik át, amely a Fortyogó Üst nevű katlanba torkollik.

Ouzoud-vízesés, Marokkó

the_ouzoud_waterfalls

Az Ouzoud-vízesés az Atlasz-hegységben található nem messze Tanaghmeilt településtől. 110 méter magas. Körülette olívaliget található. Ouzoud a berber nyelven azt jelenti: „őrlő mag”.

Ruacana-vízesés, Namíbia

ruacana

A Ruacana-vízesés Namíbia északi részén, közvetlenül az angolai határ mellett található. 120 méter magas és 700 méter széles.

Epupa- vízesés, Namíbia

epupa

Az Epupa-vízesés szintén az angolai és namíbiai határnál helyezkedik el. 500 méter széles és 1,5 kilométer hosszan húzódnak a zuhatagok, amelyek közül a legmagasabb 37 méter. Az epupa szó hererp nyelven azt jelenti, hogy „víz, amely esik”.

Lamadaya-vízesés, Szomália

lamadaya

A Lamadaya-vízesés Szomália északi részén, Sanaag régióban található a Cal Madow-hegységben. Lamadaya azt jelenti, „tilos ránézni”. A víz körülbelül 100 méter magasságból zúdul le.

Berlin-vízesés, Dél-Afrika

berlin

A vízesést német telepesek nevezeték el, akik még a dél-afrikai aranyláz idején érkeztek az országba szerencsét próbálni. A Berlin-vízesés Mpumalanga tartományban található, 80 méter magas és a Sabine-folyó táplálja.

Kalambo-vízesés, Zambia

kalambo-falls

A Kalambo a második legmagasabb egybefüggő vízesés Afrikában. A víz több mint 200 métert zuhan lefelé a csupasz sziklákon.

(Visited 138 times, 11 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez