Kitoloncoltak több tucat külföldi aktivistát Egyiptomból

Mintegy negyven külföldi, a Gázai övezetbe tartó aktivistát toloncoltak ki pénteken az egyiptomi hatóságok – közölte a kairói repülőtéri hatóság egyik tisztségviselője.

A nagyrészt Európából és az Egyesült Államokból érkező nők az ország keleti részén elnyúló Sínai-félszigetet és a Gázai övezetet elválasztó rafahi átkelőhelyen keresztül akartak a földközi-tengeri enklávéba jutni. Céljuk az volt, hogy ott ünnepeljék meg a március 8-i nemzetközi nőnapot, s egyben felhívják a nemzetközi közösség figyelmét a palesztinok lakta területet körülvevő – a Hamasz iszlamista szervezet 2007-es hatalomra jutása óta gyakorlatilag folyamatos – izraeli blokádra.

A rafahi átkelőhely az egyetlen megközelítési pont, amely nem az izraeli határőrség ellenőrzése alatt áll.
Az ügy kapcsán kiadott csütörtöki kormánynyilatkozat szerint a döntést a hatóságok a Sínai-félszigeten uralkodó válságos biztonsági helyzet miatt hozták.

Az utóbbi napokban több hasonló kormányzati lépés történt Egyiptomban. A hatóságok csupán az elmúlt huszonnégy órában – a pénteki esetet is ideszámítva – hatvanöt aktivistát utasítottak ki az országból. Szerdán nagy port kavart az 1976-ban Nobel-békedíjjal kitüntetett Mairead Maguire ír békeaktivista kitoloncolása az országból. Maguire 2010-ben a gázai blokád áttörését megkísérlő flottilla egyik hajójának fedélzetén tartózkodott.

Egy másik neves amerikai békeaktivista, Medea Benjamin pénteken úgy nyilatkozott, hogy a rendvédelmi erők indokolatlan brutalitással léptek fel ellene, s őrizetbe vétele alatt komoly vállsérülést szenvedett.

A héten Egyiptomba érkezett aktivisták közül mintegy harmincnak azért sikerült bejutni az országba, s ők a hírek szerint megpróbálnak beutazni Gázába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez