A kopt pápát látogatta meg elsőként az új egyiptomi védelmi miniszter

Szedki Szobhi a keresztény vallási vezetőt a patriarkátus székhelyén, a kairói al-Abbászíja negyedben kereste fel.

A kopt pápát látogatta meg hétfőn Szedki Szobhi új egyiptomi védelmi miniszter, csütörtöki hivatalba lépése óta első közszereplésére az adott alkalmat, hogy részvétét nyilvánította az egyházfőnek anyja halála kapcsán.

A hadsereg szóvivője, Ahmed Ali közleménye szerint Szobhi a keresztény vallási vezetőt a patriarkátus székhelyén, a kairói al-Abbászíja negyedben kereste fel. II. Tavadrosz köszönetet mondott Szobhinak és az általa képviselt fegyveres erők tagjainak a részvétnyilvánításért.

Szobhit Adli Manszúr államfő csütörtökön nevezte ki védelmi miniszternek, miután Abdel-Fattah esz-Szíszi hivatalosan visszalépet ebből a tisztségből – és egyben leszerelt a hadsereg kötelékéből is -, hogy civil állampolgárként indulhasson a májusban tartandó elnökválasztáson. Egy nappal korábban Szobhit vezérezredesi rangra emelték, amely Egyiptomban hagyományosan a mindenkori védelmi miniszternek van fenntartva, aki egyben a fegyveres erők parancsnoka is.

Szobhi előzőleg a hadsereg vezérkari főnöke és az országban tevékeny terrorcsoportok visszavonulási területének számító Sínai-félszigetért felelős harmadik hadsereg parancsnoka volt.

A hétfői látogatást az utóbbi hónapokban egy sor olyan gesztus előzte meg, amelyeket a kairói vezetők az észak-afrikai ország lakosságának mintegy tíz százalékát kitevő keresztény kisebbség felé tettek, hogy visszanyerjék a tavaly augusztusban megbuktatott iszlamista rezsim egyéves uralma alatt megingott bizalmukat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez