Dél-Afrika választ

25 millió polgár dönthet arról, hogy ki képviselje őt a parlamentben és ki legyen az ország elnöke. Ez az első választás Mandela nélkül. A dél-afrikai demokrácia atyja decemberben halt meg, és a mostani elnök azzal kampányolt: Mandela pártja, az ANC jól teljesített. Dél-Afrika a demokrácia 20 évében sikersztori lett.

Jacob Zuma elnök nem a levegőbe beszélt, hiszen a mai Dél-Afrika egészen más ország mint 20 évvel ezelőtt volt amikor Mandela az első fekete elnök lett. A faji megkülönböztetés végképp megszűnt, a demokrácia működik, a gazdaság jobban teljesít. Csakhogy Dél-Afrikában még mindig két társadalom él egymás mellett-, ahogy azt Thabo Mbeki ex elnök mondta- egy fehér és gazdag, és egy másik, amelyik fekete és szegény. A munkanélküliség például 36%, a fekete fiatalok között pedig még magasabb. Miközben Afrika legtöbb országa évente 5-6%- al növekszik, Dél-Afrikában ez tavaly csak 1,9% volt. Nigéria megelőzte Dél-Afrikát a GDP tekintetében, vagyis a fekete kontinens első számú gazdasági nagyhatalma lett.
És itt van a korrupció, amely Jacob Zuma elnök egész periódusát végig kísérte! Nagyon sok ügyben vádolták az államfőt és népes családját. Zumanak legkevesebb négy felesége van, és több mint húsz gyereke. Sok közöttük az “üzletember”, aki az ellenzéki sajtó szerint az elnök befolyását váltja aprópénzre. De Jacob Zuma engedélyezte azt is, hogy Dél-Afrika leggazdagabb indiai üzletembere a násznépet szállító repülőgépet egy katonai repülőtéren tegye le- az ország törvényeinek nyílt megszegésével! Ez az indiai milliárdos állítólag Jacob Zuma egyik legfőbb szponzora. Kevesen kétlik, hogy a hetven esztendős Jacob Zumat újra megválasztják Dél-Afrikában. Azt viszont kevesen tudják, hogy utána mi lesz hiszen húsz év után a demokrácia végképp nagykorú lett Dél-Afrikában, ahol az emberek döntő többsége még mindig a szegénységi küszöb alatt él…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez