A líbiai légvédelem parancsnoka csatlakozott az antiiszlamistákhoz

Fegyveres összecsapások törtek ki a líbiai fővárosban, Tripoliban szerdán, nem sokkal azután, hogy az ország légvédelmének parancsnoka bejelentette csatlakozását az iszlamisták ellen küzdő erőkhöz, és a parlament legerősebb frakciója is kiállt a múlt héten meghirdetett hadművelet mellett.

 A líbiai főváros nemzetközi repülőteréhez vezető úton, egy légvédelmi laktanyánál és Tripoli egy elővárosában is harcok törtek ki a szemben álló felek között. Szemtanúk számos robbanásról és légvédelmi tűzről számoltak be.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a szerdai összecsapásokban legalább két ember életét vesztette, mindketten Maliból származtak.

Az erőszak a Halifa Haftar által a múlt héten meghirdetett “méltóság hadművelettel” áll kapcsolatban, amely során a nyugalmazott tábornokhoz hű erők – a Moammer Kadhafi néhai diktátor 2011-es megbuktatásában szerepet játszó Líbiai Nemzeti Hadsereg fegyveresei – háborút hirdettek az ország jelentős részét ellenőrző szélsőséges iszlamista milíciák ellen.

Szerdán a líbiai légvédelem főparancsnoka is csatlakozott a hadművelethez. A napokban a különleges erők főparancsnoka, valamint egy légi támaszpont is hasonlóan cselekedett.

A nap folyamán a 2012-es választásokon győztes Nemzeti Erők Szövetsége nevű liberális tömörülés is támogatásáról biztosította a “terroristák és pénzügyi forrásaik elleni” hadműveletet, ugyanakkor arra szólította fel az abban részt vevőket, hogy ne ártsák bele magukat az ország politikai életébe.

Haftarhoz hű erők a hét végén megrohamozták a parlamentet és a törvényhozás munkájának felfüggesztését követelték. Kedden a legfelsőbb választási bizottság parlamenti választásokat írt ki június 25-re.

Egyes jelentések szerint a tripoli belügyminisztérium is Haftar erőinek oldalára állt, de ezt a tárca vezetője később cáfolta.

A káosz miatt több ország bezárta Tripoliban működő nagykövetségét, a szomszédos Algéria pedig a közös határt is lezárta. Több külföldi olajcég is úgy döntött, hogy minimálisra csökkenti líbiai jelenlétét a biztonsági félelmek miatt.

A külföldi munkásokra leselkedő veszélyt támasztja alá, hogy szerdai híradások szerint Bengázi városában ismeretlen fegyveresek kedden elraboltak három kínai mérnököt, akik közül egyet megöltek, kettőt pedig később elengedtek.

Líbiában a mai napig számos olyan fegyveres csoport tevékenykedik, amelyek még a Kadhafi megdöntésére irányuló felkelés alatt verbuválódtak. A kormány három év alatt sem volt képes uralma alá vonni az ország egészét, ezért a közbiztonság fenntartása terén erősen ráutalt a milíciákra, amelyek azonban gyakran saját hatalmuk megerősítésére és a kormány aláásására használják fel a hatalmi vákuumot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez