Viszonylag zökkenőmentes volt az elnökválasztás első napja Egyiptomban

Komolyabb atrocitások nélkül ért véget a hétfőtől keddig tartó egyiptomi elnökválasztás első napja.

A becslések szerint 90 millió lakosú országban több mint 53 millió szavazásra jogosult polgár járulhat az urnákhoz. A kétnapos választáson a szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel kilenc órától este kilenc óráig tartanak nyitva.

A voksolásra kijelölt helyek környékét túlnyomórészt az ország jelenlegi erős embere, Abdel-Fattáh esz-Szíszi hívei uralták. Egyelőre nem ismeretes, hogy hétfőn mennyien éltek szavazati jogukkal. A részeredménnyel és a részvételi aránnyal kapcsolatos különböző sajtóhíreket az elnökválasztási bizottság egy este kiadott közleményben megalapozatlannak minősítette, és hangsúlyozta, hogy hivatalos adatok egyelőre nem állnak a nyilvánosság rendelkezésére.

A szavazás jogszerű levezénylésére az Arab Liga és az Afrikai Unió mellett az Európai Unió megfigyelői ügyelnek. Az EU-s misszió vezetője, Mario David az állami an-Níl hírtévé szerint úgy nyilatkozott, hogy az egyiptomiak intenzív részvétele az eddig szabályszegések nélküli elnökválasztáson az országban uralkodó demokrácia jele.

A biztonsági erők fokozott jelenléte mellett folyó voksolást csupán néhány helyen zavarták meg tiltakozó akciók. A korai órákban a nemzetközi sajtó arról adott hírt, hogy az észak-egyiptomi el-Mahalla el-Kubra városában ismeretlenek robbanószerkezetet hajítottak a szavazásra várók közé. A pokolgép nem robbant fel.

A fővárostól délre fekvő el-Fajúmban tűzszerészek hatástalanítottak egy házilag készített robbanószerkezetet az egyik iskolában berendezett szavazóhelyiség mellett, ed-Dakahlíja tartományban pedig két ismeretlen egy robogóról dobott Molotov-koktélt az emberek közé. Sebesültekről egyik esetben sem érkezett jelentés.

A hadsereg által tavaly nyáron elnöki tisztségéből elmozdított iszlamista Mohamed Murszi támogatói több helyen is tiltakozó akciókat szerveztek, egyebek mellett a felső-egyiptomi Minja tartományban. A Murszi mögött álló, hivatalosan terrorszervezetnek nyilvánított Muzulmán Testvériség korábban az államfőválasztás bojkottálására szólította fel az egyiptomiakat. A biztonsági erők a nap folyamán az iszlamista mozgalom több tucat szimpatizánsát vették őrizetbe.

Szíszi egyetlen riválisa, a baloldali Hamdín Szabbáhi kampánycsapata több alkalommal is jelentett rendellenességről a szavazóhelyiségekből. Egyik esetben az elnökjelölt megfigyelő biztosai szerint a rendvédelmi erők őrizetbe vették egyik aktivistájukat, aki egy szabálytalanságot próbált lefényképezni.

Szíszi táborából is érkeztek hasonló jelentések. A hadsereg nemrégiben leköszönt főparancsnokához közeli források szerint egy biztost menesztettek, mert arra biztatta az választókat, hogy Szabbáhira szavazzanak.

Az elnökválasztási bizottság főtitkára azt jelentette, hogy Aszjút városában az egyik szavazóhelyiségből ellopták a választási íveket. A rendőrség később elfogta a tettest, a papírokat pedig lefoglalta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez