Bőrfehérítési divat Fekete-Afrikában

Míg Európában nagy teret hódít a szolárium gépek használata és a barna szín elérésére tett erőfeszítések, addig a fekete kontinensen élő nők (és egyre inkább férfiak) jelentős része fehéredni szeretne, ezért pedig mindent hajlandóak megtenni.

Nigériában, Ugandában például tízből nyolc nő használ fehérítő szereket, Maliban, Togóban a nők 60%-a, Szenegálban 27% ez az arány.

Ez ugyanolyan mértékű, ha nem nagyobb problémává kezd fejlődni Afrikában, mint Európában és Amerikában tapasztalható barnulási mánia, kezdve az önbarnítók térhódításától a szoláriumozás és a napozás túlzott mértékű, vagy akár hétköznapi szinten való használatáig.

A nők úgy gondolják, hogy így nagyobb eséllyel tudnak férjez menni, állást találni, vagy akár csak barátokat szerezni. A fehérebb bőr a feketék számára egyfajta egzisztenciát jelent, a kinézetük által. Itt, Afrikában, ha piacra, bevásárlóközpontba megyünk, a kozmetikai részlegnél temérdek bőrfehérítő kence közül választhatunk, különböző árkategóriában. Ebből is látszik, hogy olyannyira komoly dologról beszélünk, hogy ez az egész már tíz milliárd dolláros üzletággá nőtte ki magát a világon. Piacokon, út menti árusok értékesítik ismeretlen eredetű termékeiket. Ezek összetétele alapvetően két hatóanyagot tartalmaz. A hidrokinon-t, amely a melanin nevű festékanyagot termelő melanocitákat pusztítja el, a másik a higany, melynek szervezetre gyakorolt negatív hatását már számos katasztrófa igazolta:

– iraki gabonamérgezések (1956-1960-1972)

– Minamata-öbölbeli mérgezés (Japán – 1956)

– Nigéria, Pakisztán, Szovjetunió tömeges fertőzések

A vizsgálatok során megállapították, hogy a higany agysorvadást, idegrendszeri problémákat, vesekárosodást okoz. Ez a nehézfém normális úton a veséken és a bélrendszeren át nehezen, vagy egyáltalán nem üríthető ki, így elraktározódik a szervezetben (emésztőrendszer, állcsontok, nyálkahártyák, vese, tüdő, máj, lép, agy, bőr)

Sajnos még a pénztelenség sem akadálya tömegessé váló jelenségnek, mert rendkívül olcsón is hozzá lehet jutni némely termékhez. Ha pedig semmilyen más lehetőség nem áll éppen a rendelkezésükre, hypóban áztatják magukat, de legalábbis a kezük és arcuk bőrét!

Sajnos ebben az esetben is tapasztalható a függőség kialakulása, ráadásul a fehérítésnél megnövekszik a repigmentáció mértéke, ezért egyre több szer használatára lesz szükség az elért fehérség megtartására.

Legnagyobb károsító tényező persze ezen a téren is – mint a legtöbb szépség/divat hullámnál – elsősorban a médiában sugárzott szépségideál, amely szinte sulykolja az emberbe: nem lehetünk elég csinosak. Mivel manapság a média minden földrészben, országban teret hódított magának, egyre nő a társadalomban betöltött szerepe. Sajnos legtöbbször a negatív hatásai is érvényesülnek: eltorzítja a valóságot, mégis a legtöbb ember szeretne megfelelni a tv-ben, plakátokon, újságokban szereplő ideáknak.

Sokan próbálják a bőrfehérítés rasszista mivoltát kiemelni, de ez az ideálkergetés, megfelelni akarás, a tökéletes test, a tökéletes bőr, tökéletes kinézet utáni vágy nemcsak afrikai probléma, hanem Ázsiában, Amerikában, Európában és azon belül persze Magyarországon is megfigyelhető jelenség, hiszen a legtöbb ember sok mindenre, szinte bármire képes a számukra ideális szépség eléréséhez, még a legostobább, leglehetetlenebb dolgokra is.

fotó 1sxxxx

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez