Szíszi azt ígéri, nem térnek vissza a Mubarak alatti idők

Egyiptom nem tér vissza a 2011-es forradalom előtti autokratikus időkhöz – ígérte Abdul-Fattáh esz-Szíszi, az egyiptomi elnökválasztás győztese az el-Kuvaitíja című kuvaiti napilap pénteki száma szerint.

 Az el-Kuvaitíjának adott interjújában Szíszi igyekezett megnyugtatni azokat, akik attól tartanak, hogy a volt hadsereg-főparancsnok elnöklése alatt nem lesz helye a kormányvonaltól eltérő véleményeknek. Szíszi azt is kijelentette, hogy Egyiptomnak nincs ideje arra, hogy polgárai egymás ellen viaskodjanak, a nézeteltéréseknek háttérbe kell szorulniuk.
A tábornagy egy korábbi kijelentése, miszerint “végezni fog” a tavaly nyáron megbuktatott elnök, Mohamed Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista szervezettel, sokakban aggodalmat keltett, hogy folytatódnak az utóbbi tizenegy hónapra jellemző véres összecsapások.

A nyári hatalomváltást követő tömegtüntetések leverése óta ritkábbá vált tiltakozó akciókat gyakran az egyetemi kampuszokon tartják. A kuvaiti lap szerint Szíszi leszögezte, “kinyújtja kezeit mindenki felé”, és “mindent megtesz az ifjúság megszelídítéséért” és azért, hogy a fiatalok a folyamat részeivé váljanak.

Szíszi – utalva az ország válságos gazdasági helyzetére – hangsúlyozta, hogy a közbiztonság megszilárdítása mellett legfőbb célja a nemzeti együttműködés és a közös teherviselés. Szíszi úgy fogalmazott, a hivatalos eredményhirdetés után azonnal megkezdi munkáját, s számít minden egyiptomi segítségére.

Bár a szerdán zárult államfőválasztás hivatalos eredménye legkorábban vasárnap várható, miután majdnem minden szavazatot megszámláltak bizonyossá vált, hogy a Szíszire leadott voksok aránya 90 százalék fölött van. A jelenlegi részeredmények szerint a tábornagy 93,9, egyetlen riválisa, Hamdín Szabbáhi pedig mindössze 3 százalékot kapott, s ezzel harmadik helyen végzett a 3,7 százalékot kitevő érvénytelen szavazatok mögött.

Szabbáhi sajtótájékoztatóján elismerte vereségét. A baloldali politikus úgy fogalmazott: a szavazást körülvevő, számtalan szabálysértés ellenére elfogadjuk a nép akaratát arra nézve, hogy ki irányítsa Egyiptomot. Szabbáhi kampánycsapata a voksolás alatt gyakran jelentett rendellenességekről az urnák körül. Állításuk szerint volt, hogy a Szabbáhira leadott voksokat nem is számolták össze, s nullát jegyeztek be a jelölt neve mellé.

Más források is kétségeiket fejezték ki a voksolás jogszerű lefolyásával kapcsolatban, első sorban a választások meghosszabbítása miatt, amelyet pár órával a hivatalos urnazárás előtt rendelt el az elnökválasztási bizottság. Szabbáhi megfigyelői sérelmezték továbbá, hogy sok esetben a szavazóhelyiségek körül hangszórókon keresztül éltették Szíszit, megsértve ezzel a szavazás alatti kampánycsendet.

A jelöltek esélyegyenlősége szempontjából sokan problémásnak találták, hogy Szíszi támogatói ország szerte házalva próbálták a lakosságot az urnák felé mozgósítani, gyakran buszokkal szállították az embereket a szavazóhelyiségekhez. Az elnökválasztási bizottság kedden bejelentette, hogy számtalan panasz érkezett olyanoktól, akiknek nem volt módjuk a lakhelyüktől távol eső szavazókörzetükbe eljutniuk.

Bírósági források szerint Szíszit már június 7-én, legkésőbb 8-án felesketik. Az országgyűlés jelenlegi hiánya miatt az alaptörvény értelmében a ceremóniát az alkotmánybíróság nagytermében fogják tartani.

Szíszi kampánystábja szerint a kuvaiti lap meghamisított interjút közölt

Hamisítottnak nevezte az egyiptomi elnökválasztás győztesével megjelentetett kuvaiti lapinterjút Abdel-Fattáh esz-Szíszi kampánystábja pénteken. Az el-Kuvaitíja című kuvaiti napilap pénteki számában megjelent egy cikk, amely állítólag Szíszi első nyilatkozatát tartalmazza a szerdán zárult voksolás óta. A cikk írója szerint Szíszi kijelentette, hogy Egyiptom nem tér vissza a 2011-es forradalom előtti autokratikus időkhöz. A főparancsnok az állítólagos interjú szerint azt is hangsúlyozta, hogy senkit nem zár ki az ország jövőjének építéséből, amely a nemzeti együttműködés jegyében fog történni.

Az egyiptomi médiában futótűzként terjedtek el a Szíszi szájába adott mondatok. A táborok kampánycsapata azonban Facebook-oldalára feltett pénteki közleményében az interjút “kreálmánynak” nevezte, amelyet Szíszi korábban tett kijelentéseiből vágtak össze.

A leendő egyiptomi elnök kampányirodája határozottan elítélte a kuvaiti lapban megjelent cikket, amely “pozitív tartalma ellenére áthágja a sajtó nemzetközileg elismert szakmai határait”, és amelynek szerzője “híján van mindenfajta politikai és erkölcsi felelősségtudatnak”. A közlemény arra hívja fel a média képviselőit, tartsák magukat az újságírói etika normáihoz, főleg most, amikor “különösen fontos a nemzeti összhang.”

Nem ez az első alkalom, hogy Szíszi egy kuvaiti lapban megjelent interjúja hamisnak bizonyul. Februárban, mielőtt Szíszi – annak érdekében, hogy indulhasson a választásokon – leköszönt hadsereg-főparancsnoki tisztségéből, a kuvaiti asz-Szijászí napilapban megjelent egy terjedelmes interjú, amelyben a tábornok bejelentette, hogy indul az egyiptomi elnökválasztáson.

A fegyveres erők szóvivője röviddel később cáfolta a hírt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez