Meghiúsulhat a dél-afrikai bányászok és bányavállalatok kiegyezése

Meghiúsulhat a dél-afrikai bányászok és bányavállalatok kiegyezése, mert a vállalatok szerint a bányászok és építőipari munkások szakszervezete (AMCU) új követelésekkel állt elő, azután, hogy előző héten már elvi megállapodást kötöttek a felek.

 Az Anglo American Platinum vállalat szerint a héten olyan válaszajánlatot kaptak az AMCU-tól, amelyben az elvi megállapodásban nem szereplő követelések is szerepelnek. Az Impala Paltinum társaság szerint a követelések között van egy egyszeri 280 dolláros juttatás a munkába visszatérő dolgozóknak, valamint moratórium a vállalati átszervezésekre.

Az Impala Platinum szerint az utóbbi kérést képtelenek elfogadni. Közölték: nem lehet tudni, hogy két év múlva nyereségesek lesznek-e a bányák, így nem lehet teljesen kizárni az elbocsátásokat sem.

A Reuters hírügynökség nem tudta elérni az AMCU képviselőit, hogy nyilatkozzanak. Korábbi hírek szerint a bányászok elégedettek voltak a múlt héten ajánlott béremeléssel, csak amiatt aggódtak, hogy mennyi időre lesz érvényes a megállapodás.

Az Anglo American és az AMCU megbízottjai szerdán tárgyalnak ismét. Januárban az AMCU 70 ezer tagja kezdett sztrájkba, három nagy bányavállalat működését is befolyásolva, amelyek a világ platinatermelésének 40 százalékát adják.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez