Amerikai külügyminiszter meglepetésszerű látogatása Kairóban

Abdallah szaúdi király után az Egyesült Államok diplomáciájának vezetője érkezett az Egyiptomi fővárosba, hogy tárgyaljon a nemrég beiktatott Abdel Fattah Al Sissi elnökkel. Mind az USA mind Szaúd Arábia támogatja Egyiptom új elnökét, aki a szavazatok több mint 90%-át szerezte meg a választásokon.

John Kerry a legmagasabb rangú amerikai vezető, aki Egyiptomba látogat azóta, hogy Abdel Fattah Al Sissi átvette az elnöki hatalmat. A hadsereg első embere korábban megbuktatta Morszit, Egyiptom első demokratikusan választott elnökét. Morszi azóta is börtönben van, az őt támogató szervezetet, a Muzulmán Testvériséget betiltották terrorizmus címén. A bíróság a hétvégén megerősítette 183 olyan iszlamista halálos ítéletét, akik Morszi megbuktatása után tiltakoztak és szembeszálltak a hadsereggel. Köztük van Mohammed Badie is, a Muzulmán Testvériség vezére is.

Amerikában bírálták Egyiptomot amiatt, hogy a Muzulmán Testvériség nagyon sok tagját és vezetőjét ítélték halálra csak azért, mert szembeszálltak a hadsereggel Morszi elnök megbuktatása után. Abdallah király, aki támogatta Morszi leváltását szintén óvatosságra intette Abdel Fattah Al Sissi elnököt. A Muzulmán Testvériség annak idején jelentős többséget szerzett a parlamentben és vidéken továbbra is igen népszerű. Ha vezetői mártírokká válnak, akkor ez nehezen kezelhető belső problémát jelenthet Egyiptomban. Más oldalról viszont az iszlamista terrorizmus felerősödött Morszi megbuktatását követően. A Sinai félszigeten az Al Kaidaval szövetséges szervezetek rendezkedtek be, melyek rendszeresen merényleteket követnek el a hadsereg és a rendőrség ellen Egyiptomban.

Fokozza Egyiptom új elnökének gondjait az ország gazdasági heyzete: lassú a növekedés, óriási a munkanélküliség és az állam mind nehezebben képes olcsó élelmiszerrel ellátni a szegénységi küszöb alatt élő lakosságot. Az USA Egyiptom legnagyobb támogatója. Egyedül az egyiptomi hadsereg évi több mint egymilliárd dollárt kap Amerikától. A tisztikar jórésze az Egyesült Államokban végezte a tanulmányait. Vagyis Washington véleménye meghatározó az új egyiptomi elnök és kormányzata számára.

Még egy ok indokolja John Kerry külügyminiszter meglepetésszerű kairói látogatását: ez az iraki helyzet, amely mind drámaibb. Egyiptom a legnagyobb arab állam, így a véleménye nagy súllyal esik latba a Közel-Keleten még akkoris, ha messze van Iraktól. De a problémák nagyon is közeliek, hiszen mind Egyiptomban mind Irakban az Amerikával szövetséges kormányzat olyan iszlamista terrorizmussal kénytelen szembenézni, melyet a lakosság jelentős része támogat. Vagyis elsősorban nem katonai hanem politikai problémáról van szó, melyet John Kerry amerikai külügyminiszter most Egyiptom új elnökével, Abdel Fattah Al Sissivel vitat meg Kairóban.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez