Amerikai külügyminiszter meglepetésszerű látogatása Kairóban

Abdallah szaúdi király után az Egyesült Államok diplomáciájának vezetője érkezett az Egyiptomi fővárosba, hogy tárgyaljon a nemrég beiktatott Abdel Fattah Al Sissi elnökkel. Mind az USA mind Szaúd Arábia támogatja Egyiptom új elnökét, aki a szavazatok több mint 90%-át szerezte meg a választásokon.

John Kerry a legmagasabb rangú amerikai vezető, aki Egyiptomba látogat azóta, hogy Abdel Fattah Al Sissi átvette az elnöki hatalmat. A hadsereg első embere korábban megbuktatta Morszit, Egyiptom első demokratikusan választott elnökét. Morszi azóta is börtönben van, az őt támogató szervezetet, a Muzulmán Testvériséget betiltották terrorizmus címén. A bíróság a hétvégén megerősítette 183 olyan iszlamista halálos ítéletét, akik Morszi megbuktatása után tiltakoztak és szembeszálltak a hadsereggel. Köztük van Mohammed Badie is, a Muzulmán Testvériség vezére is.

Amerikában bírálták Egyiptomot amiatt, hogy a Muzulmán Testvériség nagyon sok tagját és vezetőjét ítélték halálra csak azért, mert szembeszálltak a hadsereggel Morszi elnök megbuktatása után. Abdallah király, aki támogatta Morszi leváltását szintén óvatosságra intette Abdel Fattah Al Sissi elnököt. A Muzulmán Testvériség annak idején jelentős többséget szerzett a parlamentben és vidéken továbbra is igen népszerű. Ha vezetői mártírokká válnak, akkor ez nehezen kezelhető belső problémát jelenthet Egyiptomban. Más oldalról viszont az iszlamista terrorizmus felerősödött Morszi megbuktatását követően. A Sinai félszigeten az Al Kaidaval szövetséges szervezetek rendezkedtek be, melyek rendszeresen merényleteket követnek el a hadsereg és a rendőrség ellen Egyiptomban.

Fokozza Egyiptom új elnökének gondjait az ország gazdasági heyzete: lassú a növekedés, óriási a munkanélküliség és az állam mind nehezebben képes olcsó élelmiszerrel ellátni a szegénységi küszöb alatt élő lakosságot. Az USA Egyiptom legnagyobb támogatója. Egyedül az egyiptomi hadsereg évi több mint egymilliárd dollárt kap Amerikától. A tisztikar jórésze az Egyesült Államokban végezte a tanulmányait. Vagyis Washington véleménye meghatározó az új egyiptomi elnök és kormányzata számára.

Még egy ok indokolja John Kerry külügyminiszter meglepetésszerű kairói látogatását: ez az iraki helyzet, amely mind drámaibb. Egyiptom a legnagyobb arab állam, így a véleménye nagy súllyal esik latba a Közel-Keleten még akkoris, ha messze van Iraktól. De a problémák nagyon is közeliek, hiszen mind Egyiptomban mind Irakban az Amerikával szövetséges kormányzat olyan iszlamista terrorizmussal kénytelen szembenézni, melyet a lakosság jelentős része támogat. Vagyis elsősorban nem katonai hanem politikai problémáról van szó, melyet John Kerry amerikai külügyminiszter most Egyiptom új elnökével, Abdel Fattah Al Sissivel vitat meg Kairóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez