Brüsszelben is Afrika a téma

Afrikai csúcstalálkozót tartottak kedden Brüsszelben, a Friends of Europe szervezésében. Az Afrika-Magyar Egyesületet Csillik Dilara képviselte, aki a résztvevők körében az októberi budapesti ACEBS rendezvényt is népszerűsítette.

A három szekcióra bontott félnapos konferenciát Andris Piebalgs, az EU fejlesztési biztosának beszéde vezette fel. Ezzel kapcsolatban az egyik résztvevő, Nestor Nwemena Kamabwe, a SADER cég elnöke elmondta: nagyon fontos, hogy tettek is kövessék a terveket. “Andris Piebalgs szerint 20 milliárd amerikai dollár áll rendelkezésre. Három pillérre koncentrálnak: jó kormányzók, energia és mezőgazdaság.”
“Afrikában a természeti erőforrások Afrikában az export 80%-át adják. Hosszú időre, 80 évre nyúlik vissza ennek a története, a teljes munkaerő 10 százalékát ez jelenti, tízezer embernek adva munkát” – mondta előadásában Abiodun Afolabi, a Total afrikai főtitkára.
Ben Knappen, az Európai Befektetési Bank állandó képviselője így fogalmazott: “Ez a lehetőségek kontinense. Afrikáról a szegénység az első kép, ami eszünkbe jut, de ez csak egy kép, az igazság viszont az, hogy a kontinens fejlődik, amely óriási befektetési lehetőségeket jelent. Például a mezőgazdaság terén, az élelmiszerbiztonság nagyon fontos ügy. Afrikában rengeteg hely van.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez