Tömeges jogsértésekkel vádolja a nigériai hadsereget az Amnesty

Az AI szerint a nigériai hadsereg a Boko Haram terrorszervezet ellen vívott harcok során ítélet nélküli kivégzéseket és más súlyos jogsértéseket hajt végre. Ezt videofelvételek, fotók és tanúvallomások is bizonyítják – állítják a jogvédők.

 Az Amnesty International (AI) azzal vádolta meg a nigériai hadsereget és az általa támogatott milíciákat, hogy a Boko Haram terrorszervezet ellen vívott harcok során tömeges emberijogsértéseket követnek el az ország északkeleti részében.

A nemzetközi jogvédő szervezet szerint az egyik legutóbbi missziójuk során Borno szövetségi államban összegyűjtött videofelvételek, fotók és tanúvallomások újabb bizonyítékokkal szolgálnak arra, hogy feltételezett katonák és más fegyveres csoportok “ítélet nélküli kivégzéseket és más súlyos jogsértéseket hajtanak végre”.

A begyűjtött bizonyítékok között olyan képek is vannak, amelyeken “a nigériai hadsereg és az állam által támogatott CJTF milícia tagjainak tűnő férfiak” tömegsírokba hajítanak elvágott nyakú foglyokat – közölte kedden az AI.

“Ezek a képek nem méltóak egy olyan kormányhoz, amelynek Afrikában vezető szerepet kellene betöltenie” – jelentette ki Salil Shetty, a szervezet főtitkára.

A nigériai hadsereg vezérkara gyors nyilatkozatban tudatta, hogy “a legkomolyabban veszi” az Amnesty “súlyos állításait”, amelyek “a folyamatban lévő terrorellenes műveletek hitelét fenyegetik”. A főparancsnokság főtisztekből, jogi szakértőkből és törvényszéki orvosokból álló testületet hívott össze, hogy “ellenőrizzék ezeknek az állításoknak a hitelességét és azonosítsák az elkövetett cselekmények felelőseit”.

“A videofelvételeken látszó jelenetek többsége nem összeegyeztethető a műveleteinkkel, és ki kell őket vizsgálni, hogy ilyen esetek véletlenül se fordulhassanak elő” – magyarázza a hadsereg nyilatkozata.

A Boko Haram az elmúlt héten több öngyilkos robbantásos merényletet követett el Nigéria északi részén. A nyugat-afrikai országban iszlám állam létrehozásáért harcoló terrorszervezet a Human Rights Watch jogvédő szervezet becslései szerint mintegy kétezer civil lakossal végzett az év eleje óta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez