Választások a Dél-afrikai Köztársaságban 2009-2019 – Pető Máté elemzése, 2. rész

Választások a Dél-afrikai Köztársaságban 2009-2019 – Pető Máté elemzése, 2. rész


Az előző cikkemben vázoltam az apartheid rendszer bukása utáni választásokat egészen 2004-ig. Megfigyelhető, hogy az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) reprezentációjában megjelent az országban egy, a hatalomból kibillenthetetlen erős szociáldemokrata párt. Ezen írásomban folytatni fogom a választási eredmények bemutatását 2009-től egészen 2019-ig. 

2009:

2009-ben jelentős választási reformot vezettek be a Dél-afrikai Köztársaságban. A ,,North Gauteng High Court”, vagy a Dél-afrikai Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, hogy a külföldön élő dél-afrikai állampolgárok is szavazhatnak. 

A győzelmet ismét az ANC könyvelhette el, melyet már Jacob Zuma vezetett, így ő lett az ANC negyedik elnöke. Azonban a 2004-es választásokhoz képest mandátumcsökkenés figyelhető meg és az ANC elvesztette a kétharmados többségét. 17 mandátummal többet szerzett a Helen Zille vezette Demokratikus Szövetség, azonban a legérdekesebb a COPE (Congress of the People) nevezetű új párt Mosiuoa Lekotával az élen, kik 30 mandátumot szereztek. A legtöbb veszteség az ANC-t (15 mandátumnyi csökkenés) és az IFP-t (10 mandátumnyi csökkenés) érte.

2014:

A 2014-es választás még nagyobb meglepetést okozott. Az ANC ifjúsági szervezetének egykori vezetője, Julius Malema alapított egy kommunista, fekete nacionalista pártot az EFF-et (Gazdasági Szabadság Harcosok). 

30 párt mérettette meg magát a választásokon és összesen több, mint 18 millióan szavaztak. Az ANC ismét nyert, viszont újból csökkent 15-el a parlamenti helyeinek a száma. A választás legnagyobb győztese az EFF lett. 1.169.259 szavazatot szereztek és ezzel 25 széket kaptak a parlamentben. A Demokratikus Szövetség is szép számokat ért el. 22 mandátummal többet szereztek, mint az előző választásokon.

2019:

Az apartheid rendszer óta ez volt a hatodik választás. Ezen a választáson reprezentáltatta magát a legtöbb párt, ugyanis 48 párt indult el a választáson. Nagyon jól megfigyelhető, hogy az ANC választásról választásra gyengül. A 2019-es választások során 19 mandátumot vesztettek az előző ciklushoz képest. 

(A 48 pártból ez a 14 kapott mandátumot)

Az EFF újból növekedett, mégpedig 19 új széket szereztek 2014-hez képest. A Demokratikus szövetség vesztett 5 mandátumot. 

Összegzés:

Jacob Zuma

Megfigyelhető, hogy 1994 és 2004 között az ANC töretlen sikereket ért el, azonban a 2009-es választásokon már látható volt, hogy ciklusról ciklusra csökken a népszerűsége. 2014-től pedig előre törnek a szélsőséges nézetek az EFF képviseletében. Ha így halad ez a kommunista, fekete nacionalista párt a 2024 májusi választásokon akár a legerősebb ellenzéki párt is lehet, ami felveti azt a kérdést, mit ezen választási eredmények láttán is feltehetünk, hogy mi vezetett a dél-afrikai népesség radikalizálódásához? Ezt egy későbbi írásomban elemezni fogom. – Az elemzés első része itt olvasható

(Visited 126 times, 5 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez