Családon belül maradhat a hatalom Zimbabwéban

A 90 éves Mugabe elnök feleségét választották meg a ZANU PF kormányzópárt női ligájának elnökéül.

Zimbabwéban már régóta vitatéma Robert Mugabe elnök hatalomutódlási terve, amiről egyébként nem sokat tudni. Csupán találgatások vannak, hogy ki követheti őt az elnöki székben, miután meghal, vagy önként távozik a hatalomból. Politikai elmézők viszont úgy látják, hogy Mugabe élete végéig ragaszkodni fog az elnöki székhez és nagy valószínűséggel 49 éves feleségét jelölte ki utódjának.

Ezt az elképzelést támasztja alá Grace Mugabe színrelépése a politikai porondon. A 49 éves asszonyt ugyanis nemrég megválasztották az Zanu PF női ligájának vezetőjének. Tisztségét pedig decemberben veszi át. Szakértők rávilágosítottak arra, hogy a női liga vezetője automatikusan bekerül a párt nagyhatalmú politikai bizottságába, ahonnan már egyenes út vezet az elnöki székbe, ha sikerül elegendő támogatót, illetve szövetséget szerezni magának a párton belül.

Természetesen az elnök és felesége cáfolja, hogy mire készülnének, de az ellenzéki pártok is úgy látják, hogy a hatalomutódlás el lett döntve. Szakértők azonban jelezték, hogy Mugabe halála után súlyos politikai feszültségek törhetnek a felszínre. A kormányzó párton belül ugyanis rengeteg az egymással vetekedő különböző politikai frakció, amelyek a hatalom megszerzéséért harcba is mennének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez