Szeptember 19-től folytatja munkáját a lesothói parlament

A törvényhozás munkájának helyreállítását ígérte Lesotho Dél-Afrikába menekült, majd hazatért miniszterelnöke, Thomas Thabane, aki szerint a parlament szeptember 19-én újra összeül.

 Thabane szombaton, még az előtt menekült Pretoriába, hogy a kis afrikai államban a hadsereg megszállta a rendőrség központját, ellenőrzése alá vonta a rádióadókat és a telefonhálózatot. A miniszterelnök Tlali Kamolit, a fegyveres erők parancsnokát tette felelőssé az általa államcsínynek nevezett akcióért.

A Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) közvetítésével az elmúlt napokban megállapodás jött létre a különböző hatalmi csoportok között, ennek részleteit és megvalósítását pénteken vitatják meg a felek.

Thabane, aki júniusban feloszlatta a parlamentet, hogy így kerülje el a bizalmi szavazást, csütörtökön mindazonáltal közölte, hogy ragaszkodik Kamoli leváltásához, noha sokak szerint ez a szándéka vezetett a szombati katonai akcióhoz a rendőrség ellen. A hatóság Thabanét, a hadsereg viszont Mothetjoa Metsing miniszterelnök-helyettest támogatja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez