Japán – kenyai versenyfutás az irodalmi Nobel díjért

Haruki Murakami az olvasók jelöltje míg a zsűri inkább a kenyai Ngugi wa Thiongo felé hajlik. Ezenkívül persze még egy féltucat esélyes jelölt van: Philip Roth Amerikából, Patrick Modiano Franciaországból vagy Peter Handke Ausztriából. Díjkiosztás csütörtökön.

A színtelen Cukuru Tazaki és az ő zarándokútja- ez a japán Haruki Murakami legújabb regényének a címe. Az év elején megjelent könyv mindenütt sok lelkes olvasót szerzett a japán szerzőnek, aki többször is arról nyilatkozott, hogy legszívesebben egy kút mélyén élne… A kenyai szerző kevésbé ismert, de az irodalomhoz értők igen sokra tartják. Ráadásul Afrika a jövő kontinense, ahol még nem sok író kapott Nobel díjat. Szerepel a jelöltek között egy belorusz újságírónő is, Szvetlana Alekszejevics is, aki leleplező írásaival tette magát ismertté. Lukasenko rendszere nem épp kesztyűs kézzel bánik az értelmiséggel vagy az ellenzékkel. A diktatórikus hajlamokkal megáldott államfő üldözi a belorusz nyelvet. A televíziók és rádiók szinte kizárólag oroszul beszélnek, a belorusz szinte illegalitásba szorult a saját hazájában…

A nyertest elvben a Nobel bizottság értesíti fél órával azelőtt, hogy hivatalosan is bejelentenék a dolgot. Tavaly viszont Alice Munro kanadai írónő a lányától tudta meg a jó hírt. Az Iránban született brit Doris Lessing, aki 2007-ben kapta meg a Nobel díjat, újságíróktól értesült amikor kilépett a taxiból Londonban. Az irodalmi Nobel díj nemcsak egy írót, de egy egész kultúrát, sőt olykor egy egész földrészt kitüntet. Ezért oly izgalmas az idén a japán-kenyai párharc az irodalmi Nobel díjért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez