Elismerte vereségét a kormányzó párt Tunéziában

Elismerte vereségét a tunéziai parlamenti választásokon az eddig kormányzó iszlamista Ennahda párt hétfőn. Az eredmények szerint a legnagyobb ellenzéki párt nyerte meg a voksolást.

 Bár a végleges választási eredményre még várni kell, az első ismert, nem hivatalos adatok szerint a 217 képviselői helyből a legjelentősebb világi pártnak, a Nidáa Tunesznek több mint 80-at sikerült megszereznie, míg az Ennahdának csak 67-et.
“Az előzetes eredmények szerint kényelmes többséggel vezetünk” – jelentette ki a Nidáa Tunesz egyik illetékese.

“Elfogadjuk az eredményt és gratulálunk a győztesnek, a Nidáa Tunesznak” – közölte az iszlamista csoportosulás egyik magas rangú tagja. Lotfi Zitun hozzátette, hogy pártja az ország érdekében egy egységkormány megalakítását sürgeti az Ennahda részvételével.

Miután egyik nagy párt sem szerezte meg a voksok felét, a győztes valamilyen koalíció kötésére kényszerül. A kormányalakítás feltehetőleg elhúzódik, annál is inkább, mert a koalíciós tárgyalásokat lassítja, hogy november 23-án elnökválasztást tartanak.
A választási bizottság várhatóan hétfő este részleges eredményeket közöl, a szavazás végeredménye azonban csak október 30-án várható.

A 2011-es forradalom óta, amikor megdöntötték Zin el-Abidin ben Ali államfő uralmát, most tartottak először törvényhozási választásokat az észak-afrikai arab országban. A tunéziai forradalom volt az arab tavasz kezdete. Egyúttal Tunézia az utolsó remény arra, hogy valahol megvalósul a demokratikus átalakulás, ugyanis az összes több ország, amelyen a forradalmi hullám végigsöpört, káoszba és súlyos válságba jutott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez