Letartóztatatás Orwell 1984 című könyve miatt

Mindenki a belügyminisztériumon röhög Egyiptomban, ahol egy diákot letartóztattak, mert nála volt egy “gyanús” könyv, az 1984. A rendőrök szerint nem a könyve miatt kapták el a diákot hanem, mert fényképezett az egyetem épülete előtt, ahol korábban bombamerénylet volt.

Egy kormánypárti lap internetes kiadása adott hírt az esetről, mely jól mutatja: a rendszer fél a kritikus irodalomtól. Orwell műve egyébként tananyag a bölcsészkaron, melynek épülete előtt a diákot elfogták. A rendőrségi jegyzőkönyvbe az 1984 úgy került bele, mint a katonai diktatúrát bíráló mű, amely veszélyes lehet a közrendre. Egyiptomban Al Sissi tábornok választások útján került hatalomra, de utána olyan rendszert épített ki, mely igencsak hasonlít Hoszni Mubarak diktatúrájához, melyet az arab tavasz idején buktattak meg Egyiptomban.

A legnépesebb arab országban dúló ideológiai zűrzavart jól mutatja, hogy a diáknál talált másik könyv a Kalifátust dicsőítette. Egyiptomban az arab tavaszt követően a Muzulmán Testvériség került hatalomra. Morszi elnök idején Egyiptom támogatta a radikális szunnita lázadókat Szíriában. Később közülük sokan a Kalifátus katonái lettek.

Al Sissi tábornok rendszere viszont elszántan küzd a szunnita fanatizmus ellen, ezért egyre-másra követik egymást a merényletek a Sinai félszigeten, ahol az iszlamista terroristákat a helyi lakosság egy része is támogatja.

Al Sissi elnök szeretné kivonni Egyiptomot a Közel-Keletet megosztó szunnita-síita konfliktusból, és az ország erőit inkább a gazdasági problémák megoldására szeretné összpontosítani. Ezért a rendőri túlbuzgalom, amely odáig ment, hogy egy diákot elfogtak, mert Orwell 1984 című könyve volt nála 2014-ben, Kairóban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez