Nigéria 4,5 milliárd dollárért hat olajfinomítót épít

Nigéria, Abuja – Erről irt alá szerződést a nigériai kormány, a helyi olajtársaság és a Vulcan Energy nevű amerikai cég. Nigéria Afrika legnagyobb olajtermelője, ám finomító kapacitása csekély. Így az ország benzinimportra kényszerül.

 

A drága benzint a kormány kénytelen támogatni, hogy a lakosság meg tudja azt venni. Így viszont felborul a költségvetési egyensúly. Legutóbb, amikor a támogatás csökkentése miatt benzináremelés volt, általános tiltakozó kampány bontakozott ki Nigériában.

 

Most az amerikai cég vállalta, hogy két finomítót már a jövő év második felében átad. Hogy finanszírozzák a vállalkozást? Ez nem derült ki egyértelműen. Az amerikai cég főnöke azt mondta Texasban, hogy a forrás nem nigériai állami pénz! De azt nem közölte, hogy akkor honnan lesz meg a 4,5 milliárd dollár.
Nigéria egy nap 2 millió hordó olajat termel. A hat finomító összkapacitása 180 ezer hordó lesz naponta. Az alapvető probléma tehát nem oldódik meg: Nigériában sokkal több benzin után számolnak el támogatást, mint amennyit elfogyasztanak. Ezt egy parlamenti vizsgálóbizottság derítette ki. Ezt követően a köztársasági elnök az állami olajtársaság egész vezérkarát lefejezte. Azt nagyon kevesen hiszik, hogy a korrupció százfejű hídráját ezzel végzetes csapás érte volna Nigériában.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez