Megalakult az átmeneti kormány Burkina Fasóban

Megalakult Burkina Fasóban az átmeneti kormányt a nemrégiben puccsal hatalomra került Isaac Zida alezredes vezetésével – közölte vasárnap éjszaka az újonnan létrejött kabinet.

 A kormánynak 26 minisztere lesz, és Isaac Zida miniszterelnök fogja vezetni a védelmi tárcát is, Michel Kafando ideiglenes államfő pedig egyben külügyminiszter is lesz. A hadsereg tisztjei összességében négy tárcát fognak vezetni, köztük a belügyminisztériumot is, a többi minisztérium élére pedig civilszervezetek és pártok képviselői kerülnek.

Isaac Zida a tervek szerint a jövő év végén tartandó választásokig fogja vezetni az átmeneti kormányt.

Egy héttel ezelőtt Michel Kafando volt külügyminisztert nevezték ki ideiglenes államfőnek, miután a nyugat-afrikai országban az Afrikai Unió és a nyugati hatalmak nyomására megállapodás született a puccsal hatalomra került katonai vezetés és a polgári politikai elit között.

Blaise Compaoré korábbi elnök október végén mondott le az ellene kibontakozott, zavargásokba torkolló tüntetések hatására. A hatalmat előbb Honoré Traoré vezérkari főnök, majd a lemondott elnök testőrségének parancsnoka, Isaac Zida alezredes vette át.

Az, hogy katona lett a kormányfő nem meglepő, mivel egy korábbi megállapodás kimondta, hogy a miniszterelnöki tisztséget a fegyveres erők egyik tagja tölti be. A társadalmi intézmények megállapodtak abban is, hogy 2015 novemberében választásokat tartanak. A megegyezés szerint ezen sem Kafando, sem Zida nem indulhat a elnökválasztáson. Addig feláll egy 90 fős átmeneti törvényhozás, benne a hadsereg 10, az ellenzék 40 és a civil társadalom 30 képviselőjével. A fennmaradó 10 helyet egyéb pártoknak, többek közt Compaoré politikai szövetségeseinek tartják fenn.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez