Második fordulóra lehet szükség Tunéziában

Vélhetően egyik jelölt sem szerezte meg az abszolút többséget a tunéziai elnökválasztás vasárnapi első fordulójában, így második fordulóra lehet szükség – derült ki a legesélyesebbnek tartott két induló kampánystábjának nyilatkozataiból az urnazárást követő órákban.

 Hivatalos eredményeket egyelőre nem tettek közzé az észak-afrikai ország történetének első szabad elnökválasztásának első fordulójáról. A távozó elnök, Monszef Marzúki kampánystábja szerint “szoros verseny” alakult ki az élen Marzúki és fő vetélytársa, a 87 éves Bedzsi Kaid esz-Szebszi között. “A legrosszabb esetben döntetlen, a legjobb esetben 2-4 százalékkal vezetünk” – mondta a kampányfőnök.

Ezzel szemben Esz-Szebszi, akinek világi Nidáa Tunisz (Tuniszi Felhívás) pártja nyerte meg az október végi törvényhozási választásokat, röviddel a szavazás lezárulta után arról beszélt, hogy mintegy tíz százalékkal vezet Marzúki előtt, ám hozzátette: “nagy az esélye”, hogy csak a második fordulóban dől el az elnökség sorsa.

Ez az első eset, hogy a tunéziaiak szabadon választhatják meg államuk vezetőjét. Az 1956-os függetlenné válástól a 2011-es forradalomig az országnak csak két elnöke volt. A függetlenség atyja, Habíb Burgiba előbb népszavazásokkal tartatta magát a kormányrúdnál, majd 1975-ben “örökös elnök” lett, Zin el-Abidin Ben Ali pedig, aki 1987. november 7-én megbuktatta őt, hatalmának 23 éve alatt rendre meghamisította a választások eredményeit, mígnem 2011. január 14-én Szaúd-Arábiába menekült a népharag elől.

Monszef Marzúki a korábbi elnök, Ben Ali történelmi ellenfele, míg a veterán Szebszi Ben Ali egypárti uralma idején is tisztséget viselt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez