Erdogan: Szíszi nem törvényes elnöke Egyiptomnak

Recep Tayyip Erdogan török államfő ismét kijelentette, hogy nem hajlandó elismerni Abdel-Fattáh esz-Szíszit Egyiptom törvényes elnökének, tovább mélyítve ezzel a két ország közötti diplomáciai válságot – jelentette honlapján a Maszr al-Arabíja című egyiptomi hírportál hétfőn.

 Erdogan újabb kirohanása a jelenlegi egyiptomi hatalom ellen egy isztambuli rendezvényen történt. Beszédében elítélte azokat az államokat, amelyek Szíszit az észak-afrikai ország “legitim vezetőjének” tartják, és egyebek mellett azt vetette az egyiptomi elnök szemére, hogy felelős 3000 egyiptomi haláláért.

“Nincs még egy olyan ország, amelynek modern története során egyetlen nap alatt 3000 embert megöltek volna, Egyiptomban viszont pontosan ez történt” – mondta. Erdogan ezzel tavaly augusztus 14-ére utalt, amikor a hatóságok feloszlatták a kairói tömegtüntetéseket. A kairói Rábaa el-Adavíja mecset körül és az en-Nahda téren több száz, emberi jogi források szerint több mint ezer ember vesztette életét. Az Erdogan által említett szám ugyanakkor fölülmúlja a véres eseményről született legvadabb statisztikákat is.

“Megbuktatták azt, aki a választások megnyerésével került hatalomra. Hogy lehet, hogy ez az ország magát demokratikusnak nevezi?” – szegezte a világnak a kérdést, utalva ezzel arra, hogy Murszi volt az első demokratikus úton megválasztott egyiptomi elnök, a megbuktatását levezénylő hadsereg akkori főparancsnoka pedig maga Szíszi volt.

Erdogan éles szavai az egyiptomi államfő iránt “nagy tisztelettel viseltető” államoknak címezve egy napon hangzottak el Szíszi első európai látogatásának kezdetével, amely során Rómában találkozott egyebek mellett Ferenc pápával és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel.

A Kairó és Isztambul között uralkodó ellenséges viszony a tavalyi egyiptomi hatalomváltás óta tart, amelyet a törökök államcsínynek minősítettek. Törökország támogatja a Murszi mögött álló, azóta terrorcsoportnak nyilvánított Muzulmán Testvériség nevű iszlamista szervezetet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez