A macskamúmiák titka – Hogy lett a vadmacskából házi cicus?

Csak jóval a kutya után került be az emberek háztartásába a macska körülbelül 9000 évvel ezelőtt. 25 kutató a világ minden tájáról 7 éven át tanulmányozta a macskák genetikai térképét. Az eredményt most tették közzé Amerikában.

 

 

 

 

 

 

Boris és Sylvester Cinnamon az USA-ban és Oroszországban él. E két macska genetikai térképét hasonlította össze az európai vadmacskáéval az a nemzetközi kutató csoport, mely Saint Louis városában a Washington egyetemen dolgozott az Egyesült Államokban. Mi derült ki a hétéves szorgos kutató munka eredményeképp? Először is megerősítették azt a korábbi állítást, hogy míg a kutya mintegy 30 ezer éve az ember hűséges társa addig a macska csak 9000 éve része az emberek életének. Mi következik ebből? A kutyák genetikai kódja elég jelentősen különbözik a farkasokétól, akik pedig az őseik voltak. A macskák esetében a különbségek csekélyek: az európai vadmacska és az USA-ban illetve Szent Péterváron élő macska meglepően hasonlítanak egymáshoz. De mégis miben különböznek a házi cicusok a vadmacskáktól?
Három fontos tényező különbözteti meg őket: 1/ az emlékezet- a házi macska emlékezete sokkal több információt raktároz el, és sokkal jobban szabályozza azokat. Persze az is lehet, hogy nem jobban csak másként. 2/ a félelem érzete- egészen mástól fél a vadmacska és a cicus. Az idomitás évezredei kialakítottak egy különleges macska-ember kapcsolatot, amely a vadmacskáktól teljesen idegen. A macska az embertől fél elsősorban, a vadmacska állandóan résen van: mindentől és mindenkitől tart. 3/ a jutalmazási rendszer- ez csak a házi macska számára létezik, és nemzedékről nemzedékre öröklődik. A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy érdemes tanulmányozni az egyiptomi macskakultuszt. Ott ugyanis sok macskát annyira tiszteltek, hogy bebalzsamozták őket. Így a genetikai kódjuk ma is kutatható.
Valószínűleg Egyiptomban kezdődött meg a macskák bekerülése az emberek világába. Miért alkalmaztak macskákat a régi egyiptomiak? Mert a sok egér és patkány állandóan pusztította a gabonatermést. Így lettek először a raktárak őrei a szelíditett macskák, majd bekerültek a háztartásokba is.
Mennyiben hasonlítanak a macskák a nagy ragadozókra mondjuk a tigrisekre? Ezt is vizsgálták a szorgos kutatók. Kiderült, hogy a legfontosabb hasonlóság az, hogy a húsevés nem véletlen a macskafélék között. A szervezetük ugyanis sokkal könnyebben fel tudja dolgozni a húst mint a növényi tápanyagot. Az egyiptomiak szemében ez is növelte a macskák jelentőségét hiszen a gabona raktárak éber őreiként csak az egereket és a patkányokat pusztították vagyis hasznos munkát végeztek, de az értékes gabonából nem ettek, mert azt nem tudta feldolgozni a szervezetük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez