Öt halottja és sok sebesültje van az egyiptomi szalafisták mozgósításának

Egyiptomban az iszlám radikális irányzatát követő szalafisták előre bejelentett, országos szintű pénteki mozgósítása következtében a fegyveres erők három tisztje – köztük egy dandártábornok – és két civil vesztette életét, legalább húsz ember pedig megsebesült.

A belügyminisztérium jelentése szerint a biztonsági erők országszerte több mint kétszáz iszlamistát vettek őrizetbe, és számos házilag készített bombát hatástalanítottak. Az észak-egyiptomi es-Sarkíja tartományban öt rendőrt megsebesített egy közéjük hajított robbanószerkezet. Két katonatisztet Kairóban, két különböző helyszínen lőttek agyon ismeretlen tettesek. Egy haditengerésztisztet Alexandriában öltek meg.

A főváros északkeleti részén fekvő el-Mataríja negyedben kitört zavargásokban két civil vesztette életét. Az al-Ahrám című napilap honlapjára felkerült videofelvétel tanúsága szerint az egyik áldozatot a nyakán találta el egy lövedék, amelynek forrása továbbra is vitatott, mint ahogy az sem világos, hogy a szerencsétlenül járt részt vett-e a zavargásokban, vagy egy járókelőről van szó.

A szalafisták Twitter-oldala szerint öt tüntetőt lőttek agyon az általuk “puccsista katonai milíciáknak” nevezett biztonsági alakulatok tagjai. A pénteki zavargások hátterében a Szalafista Front nevű befolyásos iszlamista szervezet felszólítása áll, amelyet a tavaly megbuktatott Mohamed Murszi mögött álló, azóta betiltott Muzulmán Testvériség is támogatott.

A városok főbb csomópontjain és a létfontosságú állami létesítmények körül példátlan mértékű a biztonsági jelenlét. A fegyveres erőket és a rendőrséget egyaránt magában foglaló akció előkészületeként, már szerdán éjjel tankok vonultak a 2011-es felkelés jelképpé vált helyszínére, a kairói Tahrír térre.

Mohamed Ibráhim belügyminiszter az elmúlt napokban többször is arra figyelmeztette a tüntetni készülőket, hogy zavargások esetén a biztonsági erők nem fognak habozni, és akár éleslőszert is használnak az állami intézmények védelmében.

Az ország “iszlám identitásának helyreállítását” célzó szalafista mozgósítás tényleges mérete egyelőre korlátozott, főleg a nagyobb városok peremvidékén történtek megmozdulások esetenként pár száz tüntetővel. A Koránt magasba tartva felvonuló demonstrálók egyelőre nem jelentettek különösebb nehézséget a biztonsági erőknek, amelyek gyorsan felszámolták a tiltakozó akciókat.

Az iszlamisták kisebb csoportokban történő fellépése megfelel az al-Jóm az-Szábe című újság által csütörtökön előre jelzett taktikának, amelynek az az egyik “előnye”, hogy nagyobb létszám benyomását kelti. A “tájékozott forrásokra” hivatkozó cikk szerint a tüntetők egész napra tervezett akciójával a biztonsági erők tagjainak “kifárasztása” és megfigyelése is a cél, miközben egy-két ember a tömegbe vegyülve támadásokat intéz a rendvédelmisek ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez