400 halottja van az elmúlt hetek összecsapásainak Bengáziban

Az országban teljes káosz uralkodik amióta májusban Halifa Haftár tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen.

 Csaknem négyszáz halottja van az elmúlt hat hét súlyos összecsapásainak a kormányerők és az iszlamisták között Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban – közölték szombaton kórházi források.

Líbiában a központi vezetés Moammer Kadhafi néhai diktátor hatalmának 2011-es megdöntése után képtelen volt kiterjeszteni uralmát az ország egészére, és nem tudta lefegyverezni vagy irányítása alá vonni a forradalom idején verbuválódott különböző fegyveres csoportokat.

Az országban teljes káosz uralkodik amióta májusban Halifa Haftár tábornok hadjáratot hirdetett a szélsőséges iszlamisták ellen. Líbia második legnagyobb városában, Bengáziban másfél hónapja folynak heves harcok a tábornokhoz csatlakozott erők, a hadsereg és az iszlamisták között. Haftár fegyveresei és a katonák már kiűzték az iszlamistákat a bengázi repülőtér környékéről, és több olyan helyszínről, amely a nyáron került a kezükre. Az elmúlt három héten a harcok a város kereskedelmi kikötőjére összpontosultak.

A belpolitikai válság súlyosságát mutatja, hogy Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik, miközben folyamatosak a fegyveres összetűzések a rivális csoportok között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez