Megtartotta alakuló ülését a parlament Tunéziában

Megtartotta alakuló ülését kedden a tunéziai parlament, amely a 2011 januárjában kitört és az arab tavasz kezdetének számító forradalom óta a törvényhozás első gyűlése az észak-afrikai országban.

 A 217 képviselőt tömörítő törvényhozás első ülését Musztafa Ben Dzsaafar, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke nyitotta meg, és az ülés a parlament elnökének megválasztásával fejeződik be. A magas rangú tisztségviselő megválasztásáig a parlament korelnöke és a legutóbbi választásokon győzelmet aratott Nidáa Tunisz (Tuniszi Felhívás) parlamenti párt képviselője, Ali Ben Szálem elnököl.

Az október 26-án megrendezett parlamenti választásokon a jobbközép, világi Nidáa Tunisz párt 86 mandátumhoz jutott a törvényhozásban, míg legnagyobb ellenfele, az iszlamista Ennahda 69 képviselőt delegálhatott a testületbe. A keddi ünnepélyes tanácskozáson, amely a Koránból felolvasott versekkel és a tunéziai himnusz eléneklésével kezdődött, a képviselőkön kívül a kormány tagjai és egyéb magas rangú tisztségviselők, így a tunéziai politikai platformok vezetői is részt vettek.

Miközben a Nidáa Tunisz testesíti meg a tunéziai parlament legfőbb politikai erejét, a kormányalakításhoz és ahhoz, hogy abszolút többségre tehessen szert, koalícióra kell lépnie több más politikai tömörüléssel. Mindenesetre a jobbközép párt korábban bejelentette, hogy az elnökválasztás második fordulójának lebonyolításáig nem lépnek szövetségre egyik politikai párttal sem.

A decemberben esedékes szavazáson a hivatalban lévő Monszef Marzúki elnök és Bedzsi Kaid esz-Szebszi, a Nidáa Tunisz jelöltje mérkőzik meg. 2011 vége óta a törvényhozó hatalom az alkotmányozó nemzetgyűlés kezében összpontosul, amely 2014 januárjában elfogadta Tunézia új alkotmányát, és azt a legliberálisabbnak tartják az arab világban.

Annak ellenére, hogy a 2011-es forradalom utáni időszakot belpolitikai válság és a fegyveres dzsihadista mozgalmak erősödése kísérte, októberben Tunéziának sikerült az egész nemzetközi közösség által demokratikusnak minősített parlamenti választásokat lebonyolítania

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez